Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να σέβεται την Αγία Σοφία – «Μνημείο εξαιρετικής σημασίας»

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να σέβεται την Αγία Σοφία – «Μνημείο εξαιρετικής σημασίας»
Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην απερίφραστη καταδίκη της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία
Την αντίδρασή του στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας εξέφρασε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε σήμερα (22 Ιουνίου 2017) την τουρκική κυβέρνηση «να διατηρήσει με τέτοιο τρόπο την Αγία Σοφία», ώστε «να διασφαλίζεται η πολύπλοκη και εξαιρετικής σημασίας ιστορία του μνημείου».
Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην απερίφραστη καταδίκη της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.
Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα που με τη σειρά πρέπει να κινητοποιηθεί και να αντιδράσει.
«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.
Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.
Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS