Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιμένει σε εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα η κυβέρνηση - «Το πάθημα που ΔΕΝ έγινε μάθημα»

Επιμένει σε εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα η κυβέρνηση - «Το πάθημα που ΔΕΝ έγινε μάθημα»
Παρά τα στενά όρια άσκησης πολιτικής που επιβάλει η μνημονική επιτήρηση και εποπτεία ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του επιμένουν στην ρητορική παροχών
Αντιμέτωπος με τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα βρίσκεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος καλείται να διαχειριστεί την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια των πολιτών που βλέπουν ότι οι ελπίδες που τους καλλιεργήθηκαν δεν έχουν αντίκρισμα.
Την ίδια ώρα φαίνεται πως για το μέγαρο Μαξίμου το πάθημα της διαπραγμάτευσης δεν έγινε μάθημα.
Ενώ καλλιεργούσε  αβάσιμες προσδοκίες ότι με την πολύμηνη διαπραγμάτευση θα κατέληγε σε ρύθμιση του χρέους, έξοδο στις αγορές εντός του 2017 και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ομολόγων (QE) το μόνο που έλαβε ήταν η δόση, με τους  εταίρους και δανειστές στο τελευταίο Eurogroup να παραπέμπουν όλα τα άλλα στις καλένδες.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο εσωτερικό, καθώς ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό συμβούλιο τοποθέτησε και πάλιτον πήχη πολύ ψηλά.
Παρά τα στενά όρια άσκησης πολιτικής που επιβάλει η μνημονιακή επιτήρηση και εποπτεία ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του επιμένουν στην ρητορική παροχών τις οποίες εντάσσουν στο πλαίσιο της «βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».
Τρανό παράδειγμα η καλλιέργεια προσδοκιών για το ζήτημα των χιλιάδων συμβασιούχων οι οποίοι συνολικά με όλες τις μορφές εργασίας αγγίζουν τους 60.000, με τους 30.000 να υπολογίζεται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο εκτός από το να διαχειριστεί το αλαλούμ με το πρόστιμο ύψους 250 ευρώ στα ανασφάλιστα οχήματα, το οποίο κλήθηκαν να πληρώσουν ακόμα και αυτοί που είχαν καταθέσει λόγω κρίσης πινακίδες κυκλοφορίας, ήρθε αντιμέτωπος με μικρής έντασης διαφωνίες υπουργών για το ζήτημα των συμβασιούχων.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επικοινωνεί προς τα έξω» ότι ψάχνει μια μόνιμη λύση και πως θα «βρει τη μαγική φόρμουλα» που δεν βρήκαν οι προηγούμενες κυβέρνηση και εν τέλει θα φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση σύντομα βγάζοντας από την εργασιακή «ομηρία» χιλιάδες συμβασιούχους.
Ωστόσο γνωρίζει εξ αρχής ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει.
Τόσο το Σύνταγμα όσο και η νομοθεσία αλλά και οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η στενή δημοσιονομική εποπτεία δεν επιτρέπουν την μετατροπή των συμβάσεων σε μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ κάτι τέτοιο ακόμα και αν γινόταν θα περνούσε μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
Μάλιστα, στο Υπουργικό Συμβούλιο αρκετοί υπουργοί σημείωσαν τις αντικειμενικά ανυπέρβλητες δυσκολίες με τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Χριστόφορο Βερναδάκη να δηλώνουν πως θα βρεθεί η… μαγική λύση.
Ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να εξηγήσει με ποιον τρόπο και με ποια κονδύλια.
Άλλωστε «ισοδύναμα» που θα καλύψουν το κόστος που μόνο για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες (30.000 εργαζόμενοι) αγγίζει με έναν πρώτο υπολογισμό τα 700 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν.
Παρόλα αυτά εκκρεμεί συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών  Πάνο Σκουρλέτη, Όλγα Γεροβασίλη και Χριστόφορο Βερναρδάκη οι οποίοι καλούνται να βρουν το συντομότερο δυνατό μια λύση με την Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική και συγκρατημένη ως προς τις δυνατότητες για εύρεση μόνιμης λύσης.
Μια λύση δίμηνης παράτασης που θα παραπέμπει το πρόβλημα στο μέλλον εξασφαλίζει την καλοκαιρινή ηρεμία και κυρίως την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο χωρίς τους χιλιάδες συμβασιούχους να βρίσκονται απ έξω και να διαμαρτύρονται.
Όπως και στη διαπραγμάτευσης έτσι και στην επίλυση των θεμάτων της εσωτερικής διακυβέρνησης και της καθημερινότητας το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην τακτική των μεγάλων υποσχέσεων και των προσωρινών λύσεων με «μπαλώματα» προκειμένου να κερδίζει πολιτικό χρόνο.
       
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης