Τελευταία Νέα
Πολιτική

State Department: Να σεβαστεί η Τουρκία την ιστορία της Αγίας Σοφίας – Υποδείξεις από την Άγκυρα στην Αθήνα

State Department: Να σεβαστεί η Τουρκία την ιστορία της Αγίας Σοφίας – Υποδείξεις από την Άγκυρα στην Αθήνα
Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Στην αντεπίθεση περνά η Τουρκία ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας αλλά και την παρέμβαση του State Department για την ανάγνωση του Κορανίου στο ναό της Αγίας Σοφίας.
«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνομε και το σεβόμαστε αυτό.
Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την σύνθετη ιστορία της» ανέφερε η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, η οποία ερωτηθείσα για το εάν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στη μετατροπή του ναού σε τζαμί, υποστήριξε:
«Δεν λέω καθόλου αυτό.
Η Αγία Σοφία έχει μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες.
Για πολλές θρησκείες.
Και για αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το διατηρήσει» τόνισε η Nauert.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμα τζαμί ανοικτό για λατρεία ούτε στην Αθήνα
Έκκληση πάντως που η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να συμμεριστεί, αν κρίνει κανείς από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ.
«Καταδικάζουμε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να εκφράσει τα συγχαρητήριά του στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη «Νύχτα της Δύναμης», επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου και την πρόσκληση σε προσευχή στην Αγία Σοφία.
Η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή.
Ας αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα: Οι ελληνικές αρχές υποβάλλουν σε αυξανόμενη πίεση την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, καταθέτουν μηνύσεις εναντίον εκλεγέντων μουφτήδων επειδή τελούν τα τυπικά καθήκοντά τους και απέρριψαν ξανά φέτος το αίτημα των μουσουλμάνων για προσευχή κατά τη διάρκεια επερχόμενη γιορτή του Ραμαζανιού σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για λατρεία.
Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει για την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ακόμα τζαμί ανοικτό για λατρεία ούτε στην πρωτεύουσά της, τι αντιλαμβάνεται από το διαθρησκειακό διάλογο που ανέφερε στη δήλωσή της.
Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες» αναφέρει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ, τοποθέτηση που αν μη τι άλλο θα εγείρει νέες αντιδράσεις από την πλευρά της Αθήνας.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι αποτελεί «απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» η ανάγνωση του Κορανίου στο ναό της Αγίας Σοφίας».
«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.
Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.
Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης