Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο των Ρώσων «μπαίνει» η κυριαρχία του Κατάρ στην παγκόσμια αγορά LNG

Στο στόχαστρο των Ρώσων «μπαίνει» η κυριαρχία του Κατάρ στην παγκόσμια αγορά LNG
Η Novatek με το Yamal και το Arctic LNG 2 διεκδικεί την πρωτιά του Κατάρ στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου
Ο ρωσικός παραγωγός φυσικού αερίου Novatek αποσκοπεί στην «ανατροπή» του Κατάρ από τη θέση του μεγαλύτερου εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο έργο LNG.
Ο μεγαλύτερος μη κρατικός παραγωγός φυσικού αερίου αναμένεται να αρχίσει να εξάγει LNG από την πρώτη φάση του έργου Yamal, που βρίσκεται πολύ πάνω από τον κύκλο της Αρκτικής, προς το τέλος του τρέχοντος έτους και μπορεί να επισπεύσει το τελικό του στάδιο κατά έξι μήνες, δήλωσε ο CFO της εταιρείας Mark Gyetvay.
Αλλά η έναρξη του δεύτερου και του τρίτου μεγάλου έργου LNG της Ρωσίας που ονομάζεται Arctic LNG 2, θα μετατρέψει την εταιρεία, με επικεφαλής τον πλουσιότερο επιχειρηματία της Ρωσίας Leonid Mikhelson, σε κορυφαίο παγκόσμιο παραγωγό μέσα σε μια δεκαετία.
"Έχουμε τεράστιες φιλοδοξίες να είμαστε ισότιμοι με το Κατάρ ως χώρα, αλλά ως εταιρεία", δήλωσε ο Gyetvay στο Λονδίνο στο περιθώριο ενός ενεργειακού φόρουμ.
Το Κατάρ και η Ρωσία είναι αρκετό καιρό ανταγωνιστές στις παγκόσμιες αγορές αερίου.
Οι προμήθειες του Κατάρ βρέθηκαν στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Σαουδική Αραβία, μια κίνηση που επιτάχυνε μια ευρύτερη βίαιη και διπλωματική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Εν τω μεταξύ, η ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας έχει επηρεασθεί από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας, με τους Ευρωπαίους να είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητοι» σε πιθανές περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου σε αντίποινα για πολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Τα μερίδια αγοράς

Το Κατάρ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, με πωλήσεις 77,2 εκατ. τόνων υγροποιημένου αερίου που αντιπροσωπεύει το 30% του μεριδίου αγοράς το 2016, σύμφωνα με τον ερευνητικό όμιλο IHS και το International Gas Union..
Η Ρωσία βρίσκεται στην έβδομη θέση με εξαγωγές 10,8 εκατομμυρίων τόνων και μερίδιο αγοράς 4%.
Το έργο Yamal, μετά την ολοκλήρωση όλων των σταδίων, θα εξάγει επιπλέον 16,5 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που θα έθετε τη Ρωσία - είναι ήδη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο - στην τρίτη θέση λίγο κάτω από την Αυστραλία.



Όσον αφορά την πρόοδο του Yamal, η Gyetvay δήλωσε ότι η δεύτερη φάση θα είναι έτοιμη το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ το τρίτο στάδιο του έργου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 και όχι το δεύτερο, καθώς όλες οι εγκαταστάσεις αναμένεται να παραδοθούν φέτος.
"Με την ολοκλήρωση του Arctic LNG 2 - θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία κατασκευής το 2019, εάν κάνουμε αυτό το FID (τελική επενδυτική απόφαση) - το σχέδιο είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε το πρώτο LNG στην αγορά μέχρι το 2023", δήλωσε ο κ. Mikhelson και συμπλήρωσε ότι στις 29 Μαρτίου η παραγωγή από τα δύο έργα του Yamal και τη γειτονική χερσόνησο Gydan θα μπορούσαν να παράγουν περισσότερους από 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως – πλησιάζοντας τα επίπεδα των εξαγωγών του Κατάρ.
Και ο πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε στον Mikhelson μια μέρα αργότερα ότι η Ρωσία όχι μόνο θα μπορούσε αλλά θα γινόταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG αν συνεχιζόταν ο ρυθμός ανάπτυξης.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για συμμετοχή στο σχέδιο Arctic LNG 2 νωρίτερα αυτό το μήνα, παρόλο που η Gyetvay δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να σχολιάσει τους μελλοντικούς ξένους επενδυτές.
Το Κατάρ έχει ήδη επενδύσει στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας με τη μορφή της συμμετοχής 19,5% στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft που αγόρασε πέρυσι από την Glencore.
Οι δυτικές κυρώσεις στις ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Novatek, "είχαν προφανώς επηρεάσει" στο σχέδιο Yamal, δήλωσε ο Gyetvay: "Πρέπει να στραφούμε σε ρωσική και κινεζική χρηματοδότηση".
Αλλά για την ώρα, δεν βλέπει περαιτέρω συνέπειες ακόμα και όταν η Ουάσιγκτον «σφίγγει τον κλοιό» των κυρώσεων αυτές επειδή αφορούν τη χρηματοδότηση και όχι την τεχνολογία, για την οποία η Novatek είναι ελεύθερη να αγοράσει από οπουδήποτε χρειάζεται για την υλοποίηση των σχεδίων της.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης