Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Μη ρεαλιστικά τα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας για την άρση των κυρώσεων, σύμφωνα με το Κατάρ

BBC: Μη ρεαλιστικά τα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας για την άρση των κυρώσεων, σύμφωνα με το Κατάρ
Οι κυρώσεις έχουν στόχο να πλήξουν την κυριαρχία του Κατάρ και όχι την τρομοκρατία ήταν η απάντηση της μικρής αραβικής χώρας
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ απέρριψε μία λίστα με 13 αιτήματα από τέσσερις αραβικές χώρες, προκειμένου να άρουν τις κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τα μη λογικά και μη εφαρμόσιμα, όπως μεταδίδει το BBC.
Το Κατάρ κατηγορείται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και για αυτό έχουν προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος του.
Μεταξύ άλλων ζητούν και το κλείσιμο του Al Jazeera, που έκανε λόγο από την πλευρά του για προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας έκφρασης.
Εδώ και δύο εβδομάδες το Κατάρ βιώνει διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις που δεν έχουν προηγούμενο, με την Τουρκία και το Ιράν να το προμηθεύουν με τρόφιμα και άλλα αγαθά.
Οι τέσσερις χώρες ζητούν παρεμπιπτόντως από το Κατάρ να διακόψει τις σχέσεις του με το Ιράν και να κλείσει μία τούρκικη στρατιωτική βάση μέσα σε δέκα μέρες από την Παρασκευή 23/6 που έβαλαν τη σχετική διορία.
Την Τετάρτη 21/6 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson είχε ζητήσει από τις τέσσερις αραβικές χώρες να είναι οι απαιτήσεις τους λογικές και εφαρμόσιμες.
Αυτό επικαλέστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεϊχης Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, όπως και ανάλογη τοποθέτηση της Βρετανίας, για να ισχυριστεί ότι η συγκεκριμένη λίστα δεν ικανοποιεί τα παραπάνω κριτήρια.
Πρόσθεσε δε, ότι οι απαιτήσεις είναι μία απόδειξη ότι οι κυρώσεις δεν έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά θέλουν να πλήξουν την κυριαρχία του Κατάρ, όπως ότι και το δικαίωμα στην άσκηση δημοσιογραφίας δεν μπορεί να υπαγορεύεται από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή, αρχή.
Οι βασικές διαδρομές των εισαγωγών του Κατάρ είναι από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχουν αποκοπεί, όπως έχει αποκλειστεί και ο εναέριος χώρος του.
Αλλά παρόλα αυτά η μικρή χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει αποφύγει την οικονομική κατάρρευση βρίσκοντας εναλλακτικές πηγές.
Οι πολίτες του Κατάρ που ζουν σε γειτονικές χώρες έχουν πληγεί περισσότερο καθώς δεν μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον για τη χρονική στιγμή που επέλεξε η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους προς το Κατάρ.
Ο Donald Trump έχει υιοθετήσει, πάντως, σκληρή γραμμή απέναντι στο Κατάρ, κατηγορώντας το για χορηγό της τρομοκρατίας, αλλά ενώ όλα τα αραβικά κράτη που εμπλέκονται στην κρίση είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη αμερικάνικη βάση στην περιοχή βρίσκεται στο Κατάρ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης