Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας αναλαμβάνει την πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση - H “καυτή πατάτα” της Γ΄ αξιολόγησης με τα 83 προαπαιτούμενα

Ο Τσίπρας αναλαμβάνει την πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση - H “καυτή πατάτα” της Γ΄ αξιολόγησης με τα 83 προαπαιτούμενα
Το Μαξίμου πιέζει για νέο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών - Που στοχεύει;
Οι ολοένα και πιο χαμηλές δημοσκοπικές “πτήσεις” που καταγράφει η κυβέρνηση, το νέο ξεκάθαρό “όχι” της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΙΔΗΣΟ) για συνεργασία και συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δανειστές και οι εταίροι που “φρέναραν” δια στόματος P. Moscovici τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μικρής έκτασης στοχευμένη έξοδο στις αγορές με στόχο να δημιουργήσσει ένα “αφήγημα επιτυχίας”, το νέο αίτημα για “λίγα ακόμα μέτρα” και η εσωκομματική γκρίνια, έχουν “στριμώξει” τον πρωθυπουργό που αναζητά τη λύση για την αλλαγή του κλίματος.

Ο Τσίπρας βγαίνει από το Μαξίμου - Επιδιώκει αναστροφή κλίματος
Ο ίδιος θα επιχειρήσει να πάρει επάνω του την πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση ξεκινώντας περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με αφορμή και τα Περιφερειακά Συνέδρια για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης στις 13 Περιφέρειες της χώρας με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το παρόν στις 10 Ιουλίου στη Δυτική Μακεδονία.
Πέντε ημέρε νωρίτερα, στις 3 Ιουλίου, θα συγκρουστεί μετωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατα τη διάρκεια της πρό ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τα αποτελέσματα του eurogroup που έχει ζητησει η Νέα Δημοκρατία.
Εντος της εβδομάδας όπως αναφέρουν καλα πληρφορημένες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα Υπουργεία, θα μεταβεί ή στο υπουργείο Υγείας ή στο υπουργείο Εργασίας όπου θα προεδρεύσει συσκέψεων με τους αρμόδιους υπουργούς και τα στελέχη.

Το Μαξίμου πιέζει για νέο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών - Που στοχεύει;
Την ίδια ώρα εμφανής είναι η κυβερνητική αδυναμία να προβάλει τα οποία θετικά στοιχεία της διακυβέρνησης με το Μεγαρο Μαξίμου να βρίσεκται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από όλες σχεδόν της εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ο Αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παππάς πιέζει στην κατεύθυνση το ΕΣΡ να ξεκινήσει τη νέα διαγωνιστική διαδικασία με το μέγαρο Μαξίμου να αναζητά εκείνους τους επενδυτές που θα επιδιώξουν να πάρουν τηλεοπτική άδεια και θα στηρίξουν επικοινωνιακά την κυβέρνηση.

Η ''καυτή πατάτα” της Γ' αξιολόγησης με τα 83 προαπαιτούμενα
Άλλωστε ο Σεπτέμβρης αναμένεται ιδιαίτερα “θερμός” καθώς θα ξεκινήσει και επισήμως η αντίστροφή μέτρηση για την Γ΄ αξιολόγηση η οποία περιλαμβάνει πολλά και επώδυνα μέτρα καποια εκ των οποίων ”χτυπούν” στο “μαλακό υπογάστριο” του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάμεσα στα νέα μέτρα που συνοδεύουν την Γ' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι η μεταρρύθμιση στα επιδόματα, η λειτουργία καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, η προσαρμογή αντικειμενικών αξιών με την κυβέρνηση να καλείται να ολοκληρώσει 83 προαπαιτούμενα, εκ των οπιών κάποια πρέπει να είναι ψηφισμένα τον Σεπτέμβριο.
Η λίστα περιλαμβάνει 113 προαπαιτούμενα μέχρι το β' τρίμηνο του 2018 με τα προνομοθετημένα μέτρα να εξοικονομούν 1% από τις συντάξεις το 2019 και 1% από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020.
Ωστόσο το φορολογικό πακέτο μπορεί να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, αν το ΔΝΤ κρίνει ότι χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ανάμεσα στα 83 προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται η προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων έως τον Δεκέμβριο του 2017, η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτημισιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας έως τον Δεκέμβριο του 2017, ο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Ακόμα προβλέπεται ο επανυπολογισμός και η έκδοση του 30% των νέων συντάξεων που αφορούν την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου έως τον Ιούνιο του 2018, η μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα αναπηρίας έως τον Νοέμβριο του 2017 και η εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018
Με αυτά τα δεδομένα τα περιθώρια της κυβέρνησης για άσκηση εξωστρεφούς πολιτικής στενεύουν με πολλούς σε κυβέρνηση και κόμμα να βλέπουν ακόμα και πολιτικές εξελίξεις όπως ασχηματιμό ακόμα και εκλογες.

Η απάντηση Τσακαλώτου στα σενάρια μετακίνησής του από το ΥΠ.ΟΙΚ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην “ΑΥΓΉ της Κυριακής” μιλά για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό και για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.
«Έχουν γραφτεί πολλά και γράφονται ακόμα περισσότερα όταν δεν υπάρχουν ειδήσεις.
Τις περισσότερες φορές οι διαφωνίες επινοούνται και υπηρετούν πολιτικά σχέδια των αντιπάλων μας, εδώ και στο εξωτερικό, σε άλλες προσθέτουν σασπένς στα κυριακάτικά φύλλα» σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών και καταλήγει λέγοντας πως «δεν έχω ερωτευθεί την καρέκλα μου, ούτε αισθάνομαι ιδιοκτήτης του υπουργείου που υπηρετώ, και μπορώ να είμαι πολιτικά χρήσιμος και από άλλα πόστα, στο κόμμα, την κυβέρνηση, το πανεπιστήμιο.
Η μοναδική προϋπόθεση είναι να συμφωνώ με το πολιτικό πρόγραμμα που καλούμαι να υπηρετήσω».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης