Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Γερμανία, ΕΚΤ, ESM σχεδιάζουν νέα πιστωτική γραμμή για 4 έτη έως το 2022 - Χωρίς λύση στο ελληνικό χρέος το 2018

Αποκάλυψη: Γερμανία, ΕΚΤ, ESM σχεδιάζουν νέα πιστωτική γραμμή για 4 έτη έως το 2022 - Χωρίς λύση στο ελληνικό χρέος το 2018
Ουσιαστικά μπαίνει ταφόπλακα στα σχέδια εξόδου της Ελλάδος από τα μνημόνια καθώς η νέα πιστωτική γραμμή ECCL θα διαρκέσει από το 2018 έως το 2022.
Το νέο σχέδιο των θεσμών για την Ελλάδα αναμένεται να προκαλέσει συστημικό σοκ, καθώς περιλαμβάνει νέα πιστωτική γραμμή χωρίς όμως να διευθετείται το ελληνικό χρέος.
Ουσιαστικά μπαίνει ταφόπλακα στα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, καθώς η νέα πιστωτική γραμμή ECCL θα διαρκέσει από το 2018 έως το 2022.
Το bankingnews αποκαλύπτει σχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία στο γερμανικό υπουργείο οικονομικών, στον ESM και στην ΕΚΤ.


Με βάση το σχέδιο αυτό

1) Στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2018 θα προετοιμαστεί η νέα ECCL γραμμή, η νέα πιστωτική γραμμή που θα αντικαταστήσει το 3ο μνημόνιο.
Η νέα πιστωτική γραμμή θα είναι 4ετούς διάρκειας, από το 2018 έως το καλοκαίρι του 2022 και θα διαθέτει capital buffer δηλαδή κεφάλαιο περίπου 30 δις ευρώ το οποίο θα προέλθει από το εναπομένον κεφάλαιο του τρίτου μνημονίου.
Η νέα πιστωτική γραμμή θα λειτουργήσει ως μηχανισμός εγγύησης για τις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Ταυτόχρονα η νέα πιστωτική γραμμή θα έχει τα χαρακτηριστικά του μνημονίου καθώς θα υπάρχουν αξιολογήσεις σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

2)Δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι μεταξύ 2018 και 2022 η Ελλάδα προβλέπεται να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ετησίως τα οποία είναι επαρκή για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Γερμανία και ESM θεωρούν ότι ακόμη και εάν συμφωνηθεί ένα πλάνο μέτρων πρέπει να είναι αρκετά περιορισμένες οι παρεμβάσεις αυτές καθώς δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση στην Ευρώπη ότι χαρίζουν λύσεις στην Ελλάδα.

3) Το QE οριστικά δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, όπως και δεν θα δοθεί η εναλλακτική λύση της αντικατάστασης ομολόγων.
Η ΕΚΤ είχε εξετάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο ορισμένοι ονόμαζαν QE plan B και θα είχε τα εξής χαρακτηριστικά:
Κάθε φορά που θα έληγε ένα κρατικό ομόλογο π.χ. της Γερμανίας και το οποίο κατέχει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να αντικαθίσταται με άλλα ομόλογα συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών.
Όμως ούτε αυτό το σενάριο-λύση μπορεί να διευθετηθεί.

4) Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με την Συμφωνία επί της Αρχής έως το καλοκαίρι του 2018 και στη συνέχεια ο ESM θα αποπληρώσει τα απομένοντα δάνεια στην Ελλάδα προτού αποχωρήσει.
Σήμερα τα δάνεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι 12,75 δις, ενώ το καλοκαίρι του 2018 θα έχουν μειωθεί στα 11 δις περίπου.
Ο ESM θα τα αποπληρώσει και θα αποχωρήσει και το ΔΝΤ «τυπικά» αλλά ουσιαστικά θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι να εξελιχθεί ο ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

5) Το 2018 θα αποφασιστεί με ποιες μορφές ομολόγων θα βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές.
Οι επανεκδόσεις δεν δημιουργούν νέο χρέος σε αντίθεση με τις νέες εκδόσεις και η Γερμανία δεν θέλει για το ορατό μέλλον η Ελλάδα να δημιουργήσει νέο χρέος.

(Αρχική δημοσίευση 16:18, 27 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης