Τελευταία Νέα
Οικονομία

Giammarioli (ESM): Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων κλειδί για τη συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Giammarioli (ESM): Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων κλειδί για τη συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
«Η Ελλάδα μπορεί να πείσει τις αγορές ότι έχει γυρίσει σελίδα μόνο αναλαμβάνοντας την ιδιοκτησία του προγράμματος και εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις»
Άμεση σχέση της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βλέπει ο Nicola Giammarioli, εκπρόσωπος του ESM στους Θεσμούς.
«Ο ESM πάντα τονίζει ότι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη» επεσήμανε μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι κλειδί και για τη συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Η Ελλάδα μπορεί να πείσει τις αγορές ότι έχει γυρίσει σελίδα μόνο αναλαμβάνοντας την ιδιοκτησία του προγράμματος και εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Giammarioli επεσήμανε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη σκληρή δουλειά για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, της δημόσιας διοίκησης, της αγοράς προϊόντων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
«Ο EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι δανειστές της Ελλάδας. 
Μαζί κατέχουμε περισσότερο από το μισό δημόσιο χρέος της Ελλάδας» επεσήμανε επίσης.
Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος του ESM επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντική ελάφρυνση το 2012, τονίζοντας ότι χαμηλότερα επιτόκια από τον ESM και τον EFSF, μεγαλύτερες ωριμάνσεις αντιπροσωπεύουν καθαρή εξοικονόμηση για την Ελλάδα της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που είναι περίπου ίσο με το 6% του ΑΕΠ.
«O ESM εφαρμόζει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που εκτιμάται ότι θα μειώσουν τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20% έως το 2060» τόνισε ο εκπρόσωπος του ESM.
Ωστόσο, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο στο τέλος του προγράμματος και εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
«Το βασικό στοιχείο επιτυχίας για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η ιδιοκτησία του προγράμματος.
Ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές» τόνισε ο κ. Giammarioli.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης