Τελευταία Νέα
Διεθνή

Peterson Institute: Το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί - Λάθος η αποχώρηση του ΔΝΤ που έμαθε από τα λάθη του

Peterson Institute: Το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί - Λάθος η αποχώρηση του ΔΝΤ που έμαθε από τα λάθη του
Σε περίπτωση μη εμπλοκής του ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές κρίσεις θα αυξηθούν οι κίνδυνοι για το Grexit, το Italexit, το Frexit κλπ.
Στον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και στις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα αναφέρεται σε ανάλυση του το αμερικανικό Peterson Institute, με αφορμή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν την εμπλοκή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά θέματα και κρίσεις.
Μάλιστα, όπως τονίζεται σε περίπτωση μη εμπλοκής του ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές οικονομικές κρίσεις, το Ταμείο θα μετατρεπόταν σε κλαμπ πλούσιων χωρών που θα εξουσίαζε τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Την ίδια στιγμή, όμως, θα αυξάνονταν και οι κίνδυνοι για το Grexit, το Italexit, το Frexit κλπ.
Πιο αναλυτικά λοιπόν όπως αναφέρεται στην ανάλυση, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας ακόμα δεν έχουν επιλυθεί, αλλά το ΔΝΤ αξίζει μεγάλο μέρος από τα εύσημα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει χρήματα προς την Ελλάδα μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάνει το Ταμείο μια θετική δύναμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η σκληρή γραμμή του Ταμείου μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αντισταθμίσει τα λάθη του παρελθόντος.
«Τώρα κάνει το σωστό πράγμα.
Θα πρέπει να συνεχίσει να ασχολείται με την Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν τη δέσμευση του ως ανεξάρτητη πηγή εμπειρογνωμόνων και χρηματοδότησης» αναφέρεται στην ανάλυση.
Η Ευρώπη θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για πολιτικούς λόγους.
Η παρουσία του μπορεί να επικυρώσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης και να δεσμεύσει και τις δυο πλευρές να το εφαρμόσουν.
Το ΔΝΤ δεν έχει δανείσει την Ελλάδα από το 2015, ενώ συμμετέχει οικονομικά η συμμετοχή δεν θα είναι μεγάλη.
Παραδόξως, λοιπόν, το ΔΝΤ έχει αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή αν και η οικονομική του συμμετοχή έχει μειωθεί.

Το ΔΝΤ έχει μάθει από τα λάθη του

Σύμφωνα με την ανάλυση του Peterson Institute, το Ταμείο έχει χάσει μέρος των κεφαλαίων του, όταν το 2010 συμφώνησε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Το ΔΝΤ υποστήριξε μη ρεαλιστικές υποθέσεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, την ανεργία και τη μείωση του προϋπολογισμού που θα μπορούσε να επιτύχει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματός της, και μίλησε για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.
Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, πολλοί στη ζώνη του ευρώ και στο ΔΝΤ φοβήθηκαν ότι οι επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης του χρέους θα εξαπλωθούν στην Ισπανία και την Ιταλία, θα προκαλέσει απώλειες σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη και θα οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρώ.
Ωστόσο, οι συζητήσεις εντός του ΔΝΤ διήρκησαν μέχρι το 2011, ενώ φτάσαμε έως το 2012 ώστε η Ευρώπη προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επιβαρύνοντας τους ιδιώτες πιστωτές.
Οι μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ από το 2012 και η πρόσφατη στάση του στην Ελλάδα συνέβαλαν στην αποκατάσταση της θέσης του.
Οι υποθέσεις του προγράμματος και οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους έχουν γίνει πιο ρεαλιστικές.
Ένα μεταρρυθμισμένο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει τον εσωτερικό διχασμό.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα κατέχουν περίπου 260 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος ύψους 293 δισ. ευρώ, που έχει κολλήσει στο 180% του ΑΕΠ.
«Αν και περιλαμβάνει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να αποπληρωθεί για δεκαετίες, το μέγεθος του χρέους αποθαρρύνει τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη.
Το κρατικό χρέος είναι πολιτικά τοξικό (…).
Το ΔΝΤ και οι ανεξάρτητες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ακόμη και ο νέος βελτιωμένος συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης που ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου δεν αρκεί για να τεθεί η Ελλάδα σε βιώσιμη βάση, εκτός αν δημιουργήσει πρωτοφανή και εξαιρετικά απίθανα δημοσιονομικά πλεονάσματα και ανάπτυξη στο μέλλον» επισημαίνεται στην ανάλυση του Peterson Institute.

Τα χρήματα του ΔΝΤ είναι ένα σημαντικό εργαλείο δέσμευσης

Το ΔΝΤ χρειάζεται τόσο χρηματοοικονομικά όσο και μη χρηματοοικονομικά εργαλεία για να επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα.
Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα του ESM τον Ιούλιο για να αποφύγει μια χρεοκοπία.
Ωστόσο, η Ευρώπη επέλεξε να συνδέσει τις εκταμιεύσεις του ESM με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η συμφωνία όμως της 15ης Ιουνίου έλαβε μόνο μια μικρή ευλογία από το ΔΝΤ, αρκετή για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ θα σήμαινε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος και αυστηρότερη εποπτεία, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει σε καταλυτικές ιδιωτικές επενδύσεις.
«Το ΔΝΤ πρέπει να διατηρήσει αυτή την ανεξαρτησία του για να κάνει τη δουλειά του με την Ευρώπη.
Δεν μπορεί να το κάνει χωρίς την υποστήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, κάποιοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της μη εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο είχε κάνει κακή δουλειά στην Ελλάδα και ότι η Ευρώπη έχει τα χρήματα για να διαχειριστεί μόνη της τα προβλήματα της» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.

Η αποχώρηση από την Ευρώπη θα αποτελειώσει τον ρόλο του ΔΝΤ ως παγκόσμιο Ταμείο

Ένα ΔΝΤ που εγκαταλείπει την Ευρώπη και απορρίπτει τη συγχρηματοδότηση θα έβλαπτε τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα έπληττε την Ευρώπη και θα μετατρέψει το ΔΝΤ σε κλαμπ πλούσιων χωρών που θα εξουσίαζε τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις θα ενθαρρύνονταν να μην αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.
Την ίδια στιγμή, τα κίνητρα για την αποπληρωμή των χρεών θα αποδυναμώνονταν εάν το ΔΝΤ φύγει για πάντα.
Με την ευρωζώνη να στηρίζεται μόνο στις δικές της δυνάμεις το ελληνικό θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι πολιτικές αντιδράσεις θα ενισχύονταν, δηλητηριάζοντας το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
«Οι πιθανότητες του Grexit, του Italexit, του Frexit θα αυξηθούν» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης