Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: H κυβέρνηση συμφώνησε μέτρα 14,5 δισ. έναντι 1,5 δισ. του email Χαρδούβελη – Τα 5 βήματα της ΝΔ για έξοδο από την κρίση

Μητσοτάκης: H κυβέρνηση συμφώνησε μέτρα 14,5 δισ. έναντι 1,5 δισ. του email Χαρδούβελη – Τα 5 βήματα της ΝΔ για έξοδο από την κρίση
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την σημασία της Ποσοτικής Χαλάρωσης για να υποβαθμίσει την αποτυχία της...
Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τους χειρισμούς της στα κρίσιμα ζητήματα όπως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε τους πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση, αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές. 
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαιρέτισε τη συμφωνία γα το κλείσιμο της β' αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, καθώς «αποτρέπει τις τραγικές καταστάσεις του 2015», ωστόσο, όπως είπε, η αδικαιολόγητη τεραστία καθυστέρηση από την κυβέρνηση επιδείνωσε την αβεβαιότητα και αύξησε το λογαριασμό των μέτρων.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση- και μαζί η χώρα- απέτυχαν στους στόχους που είχε θέσει πριν κλείσιμο της αξιολόγησης.
Υπήρξαν πρόσθετα μέτρα και η Ελλάδα δεν μπήκε στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).
Βέβαια, η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την σημασία του QE για να υποβαθμίσει την αποτυχία της.
Η β' αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με 16 μήνες καθυστέρηση και με την επιβολή πρόσθετων μέτρων 5,1 δισ. που ουδείς ζητούσε προηγουμένως.
O συνολικός λογαριασμός μέτρων ανέρχεται στα 14,5 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. που περιλάμβανε η δυσμενέστερη εκδοχή του e-mail Χαρδούβελη.
Η χώρα υπέγραψε δύο ακόμη μνημόνια με επαχθείς όρους.
Η αναπτυξιακή δυναμική έχει μειωθεί.
Τα capital controls είναι ακόμα εδώ (όπως είπε αστειευόμενος, σήμερα έχουμε "επέτειο").
Μιλάμε για 43 χρόνια λιτότητας που προστίθενται στην τεράστια προσπάθεια προσαρμογής που κάνει η χώρα από το 2010.
Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει προκλητική.
Εγκλωβιστήκαμε σε μεγάλα πλεονάσματα.
Ακόμη και στο θέμα των δόσεων έχουμε μεγάλη υστέρηση με βάση τα προβλεπόμενα.
Η οριστική έξοδος από την κρίση ακόμη παραμένει ζητούμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά….
Ειδικά για το θέμα του χρέους, αφού υπενθύμισε πως η κυβέρνηση δεν επέτυχε συγκεκριμένη λύση σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, σημείωσε πως η σύνδεση μέτρων ελάφρυνσης χρέους με ρυθμούς ανάπτυξης θα κατευθύνει το μέρισμα της ανάπτυξης στους δανειστές, όχι στους Έλληνες.
«Είναι τόση η οπισθοδρόμηση της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια, που τα δεδομένα του 2014 σήμερα αποτελούν ζητούμενα.
Έχει προκληθεί δομική επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, το τραύμα της τριετίας δεν θα επουλωθεί εύκολα», σχολίασε σε αυτό το σημείο.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πλέον ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας για τον ελληνικό λαό,
Τα εκλογικά αποτελέσματα σε μια σειρά από χώρες δείχνουν την ισχυρή βούληση των λαών της για ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας, υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, παρουσίασε το σχέδιο που είναι προτίθεται να εφαρμόσει Νέα Δημοκρατία, αν κυβερνήσει:
«Επαναλαμβάνω τα 5 βασικά βήματα:

1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας, του δικού μας δηλαδή Εθνικού Σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση.

2. Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

3. Εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.

4. Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο Κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.

5. Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π., όχι στο 3,5% του Α.Ε.Π., που έχει αποδεχθεί η σημερινή κυβέρνηση.
Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και δεσμεύομαι να κινηθούμε σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που μας οδήγησε σε κρίση».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβα τη δέσμευση του για ενίσχυση στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση η επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες για τη συμφωνία αλήθειας με επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη, τονίζοντας: «Πρώτος τομέας, ο Τουρισμός... Μειώνοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών..
Δημιουργώντας χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων που θα δώσουν προστιθέμενη αξία και θα επεκτείνουν την τουριστική δράση και χρονικά, αλλά και σε περισσότερες περιοχές της χώρας.
Συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό….
Προτάσσοντας ιδιαίτερα την δεύτερη κατοικία και προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας.
Και βέβαια εφαρμόζοντας έναν σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό. Χωρίς εκπτώσεις στην αρχή της αειφορίας και με τήρηση των όρων και περιορισμών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Αλλά με ευελιξία και χωρίς προκαταλήψεις άλλων εποχών.
Δεύτερος κλάδος προτεραιότητας είναι ο πρωτογενής τομέας…
Έχουμε σπουδαία ελληνικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να επιδιώξουμε να εξάγουμε περισσότερο.
Στόχος μας είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Η χρηματοδοτική στήριξη του αγροτικού τομέα μέσω εγγυήσεων δανεισμού και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Διότι σήμερα υπάρχουν κονδύλια κοντά στα 6 δις τα οποία λιμνάζουν… Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς.
Ο τρίτος τομέας είναι η Εκπαίδευση, ειδικά η Ανώτατη…
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις θεμελιώδεις συναινέσεις επί των οποίων οικοδομήθηκε σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, ώστε πατώντας πάνω σε αυτές να αναβαθμίσουμε τα Πανεπιστήμιά μας. Με μεγαλύτερη αυτονομία σε όλα τα επίπεδα. Ποιοτική αξιολόγηση. Εξωστρέφεια. Βγάζοντας τα Κόμματα από τη διοίκηση των ιδρυμάτων... Η επαναφορά των φοιτητικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης είναι βήμα προς τα πίσω που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επαναφορά οποιασδήποτε στρεβλής αντίληψης για το άσυλο, η οποία τείνει να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας. Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει να συνδεθούν περισσότερο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις τοπικές κοινωνίες. Να γίνουν πόλοι τοπικής ανάπτυξης και κοιτίδες έρευνας, γνώσης και καινοτομίας. Να προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, αντί να φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης