Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι ανοικτές πληγές της ΕE σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια

Οι ανοικτές πληγές της ΕE σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια
Η «ατομική βόμβα» βρίσκεται στα θεμέλια της ανατολικής Ευρώπη και κυρίως στα Βαλκάνια, που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί ο εθνικισμός, η διαφθορά, ο ακραίος ισλαμισμός
Η οικονομική και τραπεζική κρίση που πλήττει την Ευρώπη από το 2008 έως και σήμερα δεν κατάφερε να αναδείξει ισχυρούς ευρωπαίους ηγέτες, ούτε αποτελεσματικές πολιτικές για την επίλυσή τους.
Μια δεκαετία σχεδόν μετά, η ΕΕ όχι μόνο δεν επούλωσε τις πληγές της αλλά είδε να ανοίγουν κι άλλες, συνέπεια της άρνησης της να μετουσιωθεί σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Brexit, οι χρεωμένες τράπεζες, η ελληνική κρίση, η άνοδος της ακροδεξιάς, η τρομοκρατία και η πτώση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στο άλλοτε κοινό όραμα δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διάλυση ή όχι της ΈΕ στο μέλλον.
Η «ατομική βόμβα» βρίσκεται στα θεμέλια της ανατολικής Ευρώπη και κυρίως στα Βαλκάνια, που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί ο εθνικισμός, η διαφθορά, ο ακραίος ισλαμισμός και το αίσθημα αδικίας των πολιτών που αντιμετωπίζονται ως «οι φτωχοί» συγγενείς.
Η Ανατολική Ευρώπη παραμένει στην άτυπη 2η ταχύτητα της ΕΕ και οι χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσσοβο, Βοσνία) ξεχάστηκαν από τις Βρυξέλλες, όπως ξεχάστηκε και η υπόσχεση που τους έδωσε το 2003 ότι μπορούν να ελπίζουν στην ένταξη τους σε αυτή.
Κι ενώ η ΕΕ «παλεύει» με την κρίση στην Ελλάδα και το Brexit, Ρωσία και Τουρκία έχουν ισχυροποιήσει την επιρροή τους στις χώρες αυτές ελέγχοντας τες πολιτικά και οικονομικά.

Το παράδειγμα της Σλοβακίας
Η γερμανική αρτοβιομηχανία Volkswagen μετέφερε από το 2000 ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής της στη Σλοβακία.
Σήμερα αποτελεί μεταξύ άλλων, τη βασική μονάδα παραγωγής των πολυτελών μοντέλων της Porsche Cayenne και Bentley Bentayaga.
Το 2005 κατασκευάζονταν στη χώρα 200 χιλιάδες αυτοκίνητα της V.W το χρόνο, σήμερα η παραγωγή ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.
Αποτέλεσμα εικόνας για vw factory in bratislava

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 40% της βιομηχανικής παραγωγής της Σλοβακίας και το 1/3 των εξαγωγών της, βασίζονται στη γερμανική αυτοβιομηχανία.
Όμως οι μισθοί που η γερμανική εταιρεία δίνει στους Σλοβάκους εργάτες της είναι το 1/3 από αυτό που πληρώνει λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, στο εργοστάσιο της στη Γερμανία.
Την περασμένη εβδομάδα το εργοστάσιο έκλεισε λόγο απεργίας και οι χιλιάδες Σλοβάκοι που εργάζονται εκεί αρνήθηκαν την αύξηση του 4% στους μισθούς τους από το 16% που ζητούσαν.
Η γερμανική εταιρεία δήλωσε αρχικά, ότι οι Σλοβάκοι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες για την παρουσία της στη χώρα τους καθώς η ανάπτυξη της, που τρέχει με 2,9% από το 2010 έως και το 2016, οφείλετε σε δικά της κεφάλαια.
Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της χώρας Robert Fico οι δηλώσεις του οποίου δείχνουν ξεκάθαρα το διχασμό ανάμεσα στην Δυτική και ανατολική Ευρώπη.

Αποτέλεσμα εικόνας για vw factory in bratislava

«Οι δυτικού φίλοι μας δεν καταλαβαίνουν όταν τους ρωτάμε, γιατί ένας εργάτης που εργάζεται στην Μπρατισλάβα σε μια εταιρεία με υψηλές προδιαγραφές και έχει μεγάλη παραγωγή στα πολυτελή μοντέλα της, πρέπει να πληρώνεται κατά 50% λιγότερο από κάποιον που εργάζεται στο ίδιο εργοστάσιο 200 χλμ σε μια δυτική χώρα όπου η ποιότητα είναι πιο χαμηλή όπως και η παραγωγή τους;»
Η Σλοβακία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβενία έγιναν μέλη της ΕΕ πριν από 13 χρόνια (2004) όμως είναι οι χώρες που οι ακροδεξιές ρητορικές βρίσκουν το πιο πρόσφορο έδαφος με την Πολωνία και την Ουγγαρία να «πυρπολούν» συχνά τις αποφάσεις της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας Zoltan Kovacs σε συνέντευξή του στο Politico υποστήριξε ότι «μεγάλες ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες πωλούν στην Ουγγαρία και τις γειτονικές της χώρες προϊόντα πολύ χαμηλής ποιότητας με την ευλογία της Κομισιόν».
Στα μάτια των ευρωπαίων η ΕΕ δεν είναι αλληλέγγυα, λειτουργεί με εθνικά συμφέρονται και κυρίως οδεύει και επίσημα σε μια Ευρώπη 2 ταχυτήτων με την ευλογία ηγετών όπως η A. Merkel.

Spiegel: Φόβος για νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια όσο απομακρύνονται από την ΕΕ
Αν σε αυτή την εικόνα προσθέσει κανείς και την ομιχλώδη πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια καταλαβαίνει ότι η ωρολογιακή βόμβα της Ευρώπης παραμένει σε αυτή την περιοχή και είναι πολύ εύκολο να πυροδοτηθεί ξανά.



Ο άνθρωπος που πιστεύεται ότι θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός στο Κόσσοβο είναι ο 48χρονος Ramush Haradinaj, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν 37 ποινικές υποθέσεις στο Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, δολοφονίες και βασανισμούς στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
Ο Ramush Haradinaj ήταν επικεφαλής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου του περίφημου UCK με τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας (BND) να τον εμπλέκουν από το 2005 σε ομάδες που συνδέονται με όλα τα είδη του οργανωμένου εγκλήματος.
Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Spiegel, το Κόσσοβο, η ΠΓΔΜ, η Βοσνία και η Σερβία περιμένουν εδώ και χρόνια να γίνουν μέλη της ΕΕ.
Στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δεσμευτεί στα κράτη αυτά ότι υπάρχει ένα μέλλον γι αυτούς στην ΕΕ.
Από τότε μέχρι σήμερα οι προτεραιότητες της ΕΕ άλλαξαν και στράφηκαν προς το Brexit, την οικονομική κρίση, τις τράπεζες, την Ελλάδα ξεχνώντας την περιοχή αυτή της Ευρώπης την οποία το 2010, ο Τσέχος τότε πρωθυπουργός Karel Schwarzenberg είχε χαρακτηρίσει «νιτρογλυκερίνη που βρίσκεται κάτω από τα πόδια της Ευρώπης».
Ρωσία και Τουρκία σε αντίθεση με την ΕΕ έχουν προσεγγίσει τις χώρες αυτές παρέχοντας πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ενίσχυση ενώ αποτελούν προπύργια ισλαμικών, τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ευρώπη.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης