Πολιτική

Τσίπρας: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα - Το 2018 η έξοδος στις αγορές - Να έρθουν οι ξένοι

Τσίπρας: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα - Το 2018 η έξοδος στις αγορές - Να έρθουν οι ξένοι
«Η σταθερή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, υπήρξε το κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και μια στέρεη βάση για τα επόμενα κρίσιμα βήματα της ελληνικής οικονομίας»
Η Ελλάδα προετοιμάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα, με δικό της οδικό χάρτη και σχέδιο, αποδεσμεύεται σταδιακά και διαμορφώνει συνθήκες έξω από προγράμματα στήριξης, ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του Economist, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η χώρα θα επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τον επόμενο χρόνο, με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης (σσ: μέσα του 2018).
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκλεισε τις εργασίες του δημοφιλούς συνεδρίου, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι μία αναπτυγμένη χώρα και «αποτελεί ευθεία υποτίμηση η πεποίθηση ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας περνά από μεθόδους μη σύμφωνους με το ευρωπαϊκού πλαισίου.
Η άποψη ότι η Ελλάδα οφείλει να μετατραπεί σε οικονομία εντάσεως εργασίας προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική, είναι παράλογη
Η Ευρώπη χρειάζεται επανάσταση απέναντι στη λιτότητα χρειάζεται μακρόπνοη αναπτυξιακή στρατηγική».
«Το κουβάρι έχει ξεμπερδευτεί και πράγματι η Ελλάδα αποδεσμεύεται σταδιακά, αφήνοντας πίσω της την πολυετή ύφεση και διαμορφώνει τις συνθήκες για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, την έξοδο από την επιτροπεία.
Η σταθερή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, υπήρξε το κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και μια στέρεη βάση για τα επόμενα κρίσιμα βήματα της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως αυτό κατέστη δυνατό, δίχως να επαναλάβουμε τα αδιέξοδα και τις καταστροφικές συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία υλοποιήθηκε την περίοδο 2010-2014 και αποδείχθηκε απολύτως καταστροφική τόσο για την οικονομία όσο όμως και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
«Δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συρρίκνωση μισθών, πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας.
Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι μια οικονομία εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η συρρίκνωση μισθών, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με εξάλειψη κάθε κοινωνικής προστασίας, δεν αποτελούν επιλογή ανάπτυξης.
«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια οικονομία έντασης γνώσης και κεφαλαίου με προϊόντα ποιότητας, υποδομές και τεχνογνωσία», υπογράμμισε.
«Σε δύο χρόνια έγιναν μεταρρυθμίσεις που δεν υπήρξαν σε πέντε έτη.
Η ανεργία διατηρεί την πτωτική της τάση, τα τελευταία 2 χρόνια το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας είναι θετικό κατά 250.000 θέσεις.
Πλέον, το κράτος γίνεται φιλικό στην προσέλκυση επενδύσεων χωρίς να γίνονται υποχωρήσεις σε ζητήματα ίσης μεταχείρισης.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο επίμαχο ζήτημα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι πρωτίστως είναι ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης.
«Το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης τερματίζει οριστικά μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας.
Μετά την απόφαση 15ης Ιουνίου θα αποχαιρετήσουμε οριστικά τα μνημόνια το 2018.
Η ελάφρυνση χρέους είναι συνάρτηση δυνατότητας της χώρας να ανταποκριθεί σε ετήσιες ακαθάριστες οικονομικές ανάγκες.
Δίνεται περίγραμμα για τη βιωσιμότητα του χρέους το οποίο συνοδεύεται από την εγγύηση των εταίρων μας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος με όρους βιώσιμης προοπτικής.
«Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές προστατευμένα, αλλά με το σπαθί της
Οι αγορές δέχτηκαν θετικά την απόφαση όπως φάνηκε στα επιτόκια των ομολόγων, στις αξιολογήσεις οίκων (σσ: Moody’s).
Η Ελλάδα δε θα αναζητήσει το καλοκαίρι του 2018 πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο».
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας επικεντρώνεται σε ενέργεια, πρωτογενή παραγωγή, μεταποίηση, μεταφορές, τουρισμό.
«Ρίχνουμε όλο το βάρος σε νέους επιστήμονες για να διακριθούν με αξιώσεις στη χώρα μας.
Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, βασισμένη σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο»…


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης