Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Τιμές μετά θάνατον στον πρώην καγκελάριο H. Kohl που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την επανένωση της Γερμανίας

BBC: Τιμές μετά θάνατον στον πρώην καγκελάριο H. Kohl που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την επανένωση της Γερμανίας
Η τελετή προς τιμήν του έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία και 2.000 αστυνομικών στο Στρασβούργο, αλλά η Γερμανία δεν θα του κάνει κρατική κηδεία μετά από σχετικό αίτημα της δεύτερης συζύγου του
Οι παγκόσμιοι ηγέτες απέτισαν φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο, Helmut Kohl, που είχε επιβλέψει την επανένωση της Γερμανίας, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, όπως μεταδίδει το BBC.
O Kohl είχε επίσης πρωτοστατήσει και για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μιλώντας δίπλα από το φέρετρό του που ήταν καλυμμένο με τη σημαία της ΕΕ, η Angela Merkel τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η κληρονομιά που άφησε.
Η σορός του ταξιδεύει τώρα στον ποταμό Ρήνο, στη γερμανική πόλη Speyer, όπου και θα ταφεί.
Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο αποτίει φόρο τιμής σε έναν ηγέτη με τέτοιον τρόπο.
" Ο κύριος Kohl εργάστηκε για την ενοποίηση της Γερμανίας, όταν άλλοι δίσταζαν" ανέφερε η Merkel.
"To κίνητρό του ήταν να μην γίνει άλλος πόλεμος στην Ευρώπη και τώρα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την κληρονομιά και το ορκίζομαι μπροστά σου με ευγνωμοσύνη και ταπεινοφροσύνη" συμπλήρωσε η καγκελάριος.
Έκανε επίσης αναφορά και στις ευκαιρίες που της έδωσε ο Kohl στην πολιτική της καριέρα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Bill Clinton.
Ο πρώην Αμερικάνος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο εκλιπών "μας έδωσε την ευκαιρία να εμπλακούμε σε κάτι μεγαλύτερο από τους εαυτούς μας, μεγαλύτερο από την κυβερνητική θητεία μας και τις καριέρες μας".
Άλλοι ομιλητές ήταν ο Emmanuel Macron, o Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev και ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Felipe Gonzalez.
Ήταν η πρώτη φορά που έγινε μία τέτοια τελετή, ίσως γιατί ο Helmut Kohl ήταν από αυτούς που άλλαξαν το πρόσωπο της Ευρώπης τη δεκαετία του 1990 και είχε και την οξυδέρκεια να κάνει την επανένωση της Γερμανίας.
Αυτή η τελετή ήταν μία πρόταση του Jean Claude Juncker, που θεωρούσε τον Kohl φίλο και μέντορά του και είχε πάρει από αυτόν το προσωνύμιο "Junior".
Πάνω από 2.000 αστυνομικοί βρέθηκαν στο Στρασβούργο, ενώ η Γερμανία δεν θα κάνει κρατική κηδεία για τον πρώην καγκελάριό της.
Κι αυτό διότι έτσι ζήτησε η χήρα και δεύτερη σύζυγός του Maike Kohl Richter.
Μία απόφαση που επικρίθηκε από τον Walter Kohl, τον γιο του από τον πρώτο του γάμο, ο οποίος ήθελε μία τελετή με πυροτεχνήματα δίπλα στην πύλη του Βραδεμβούργου, εκεί που ήταν κάποτε το τείχος του Βερολίνου.
Ο γιος του χαρακτήρισε επίσης άνευ αξίας την τελετή που έγινε για τον πατέρα του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης