Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι τρεις υποψήφιοι αγοραστές των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία είναι τελικώς.... δύο

Οι τρεις υποψήφιοι αγοραστές των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία είναι τελικώς.... δύο
Δύο υποψήφιοι στρατηγικοί συνεργάτες και μια κοινοπραξία με μετοχική σχέση οι υποψήφιοι
Δύο εταιρίες που μόλις πρόσφατα έκαναν συναλλαγή μεταξύ τους περιλαμβάνονται στους τρεις υποψηφίους που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την αγορά των εργοστασίων στη Σερβία που πουλά η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ενώ η τρίτη ενδιαφερόμενη κοινοπραξία αποτελείται από δύο εταιρίες που έχουν μεταξύ τους μετοχική σχέση.
Ειδικότερα, η Αυστριακή Agrana έχει συμφωνήσει μόλις την περασμένη εβδομάδα να εξαγοράσει από την MK Group την πλειοψηφία της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής Ζάχαρης στη Σερβία της Sunoko.
Μάλιστα οι δύο εταιρίες ούτε τίμημα ανακοίνωσαν ούτε το ύψους της συναλλαγής αλλά ανέφεραν ότι συνεργασία θα είναι στρατηγικού χαρακτήρα.
Ουσιαστικά, δύο στους τρεις υποψηφίους συνεργάζονται στρατηγικά.
Η Sunoko διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής στην περιοχή της Βοϊβοντίνα και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παραγωγή Ζάχαρης άνω των 300.000 τόνων.
Η Agrana με έδρα της Βιέννη έχει ως μέτοχο με ποσοστό 50% της Γερμανικής Sudzucker (ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στην Ευρώπη με παραγωγή 4,8 εκ τόνων ετησίως) και πέρα από ζάχαρη παράγει συμπυκνωμένους, άμυλο και καύσιμα αιθανόλης ενώ έχει θυγατρικές στη Βοσνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Είναι ο μεγαλύτερος διακινητής ζάχαρης και ισογλυκόζης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, η κοινοπραξία Cristal Union-Viro Tvornica, που κατέθεσε επίσης δεσμευτική προσφορά, αποτελείται από δύο εταιρίες όπου η πρώτη από τον Αύγουστο του 2016 είναι μέτοχος της δεύτερης με ποσοστό 17%.
Η Cristal Union είναι συνεταιριστική επιχείρηση της Γαλλίας που παράγει ζάχαρη οινόπνευμα και βιοαιθανόλη ενώ η Viro έχει έδρα την Κροατία και παράγει μέσω δύο εργοστασίων που διαθέτει 200.000 τόνους ζάχαρη ετησίως μια παραγωγή που διοχετεύεται στις αγορές μέσω της Cristal.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης