Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ESM: Η ανάκαμψη στην Ελλάδα διεκόπη το 2015, επανήλθε το 2016 - Σημαντική η πρόοδος, παρά τις αδυναμίες

tags :
ESM: Η ανάκαμψη στην Ελλάδα διεκόπη το 2015, επανήλθε το 2016 - Σημαντική η πρόοδος, παρά τις αδυναμίες
Όλες οι χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα πέτυχαν πολύ σημαντικά επιτεύγματα, ωστόσο η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, τονίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας
Στην αποτίμηση των προγραμμάτων στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης προχωρά ο ΕSM, χαρακτηρίζοντας success stories όλα τα προγράμματα πλην του ελληνικού.
Άλλωστε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί.
Παράλληλα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που χρειάστηκε επιπλέον διασώσεις, υπογραμμίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.
Όλες οι χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα πέτυχαν πολύ σημαντικά επιτεύγματα, ωστόσο η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, τονίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση σε δημοσιονομικό, οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο δομικών μεταρρυθμίσεων σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε Πορτογαλία και Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ζήτησε νέα διάσωση, λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών, των μεγάλων δομικών προβλήμάτων, της πολιτικής αστάθειας και της περιορισμένης ικανότητας εφαρμογής των συμφωνηθέντων σε σχέση με τις άλλες χώρες, εξηγεί ο ΕSM.
Παρόλα αυτά η Ελλάδα έχει να επιδείξει σημαντική βελτίωση, ειδικά όσον αφορά τη δημοσιονομική της θέση και τα οικονομικά θεμελιώδη.
Σύμφωνα με τον ΕSM, οι αρχικές εκτιμήσεις για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής ήταν πολύ αισιόδοξες, ωστόσο το outlook δεν άλλαξε σημαντικά μετά το πρώτο μνημόνιο.

H συμμετοχή των θεσμών στα προγράμματα διάσωσης Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Κύπρου


Ο ESM κάνει λόγο για αρνητικές εκπλήξεις από την Πορτογαλία και την Ελλάδα, οι οποίες ωστόσο δεν οφείλονται μόνο σε εγχώριους παράγοντες.

Στον αντίποδα η απόδοση της Ισπανίας και της Κύπρου ήταν πολύ πιο σταθερή.
Η οικονομική ανάπτυξη στην Πορτογαλία διαμορφώνεται στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διεκόπη το 2015 και άρχισε να κερδίζει momentum το 2016.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης