Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκτήσει “φιλικά” media - Το παρασκήνιο και οι υπόγειες διεργασίες

Αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκτήσει “φιλικά” media - Το παρασκήνιο και οι υπόγειες διεργασίες
Οι προσπάθειες του Μαξίμου και του Νίκου Παππά να βάλουν στο παιχνίδι νέους παίχτες στο χώρο των media έχουν πέσει επανειλημμένα στο κενό
Πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση φαίνεται να ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξασφαλίσει επικοινωνιακή προβολή … «κομμένη και στα μέτρα» του Μεγάρου Μαξίμου.
Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε κάθε δημόσια εμφάνισή του ο πρωθυπουργός, είτε αυτή είναι στη Βουλή , είτε σε κάποια δημόσια ομιλία του, δεν παραλείπει να καταφερθεί εναντίον των ΜΜΕ τα οποία όπως λέει διαστρεβλώνουν ή αποκρύπτουν ειδήσεις και σπέρνουν την καταστροφολογία.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τις κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις με τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα  ότι «κυβέρνηση που δεν διαθέτει “φιλικά” μέσα και δεν μπορεί να “προωθήσει” ειδήσεις τις επιλογής της αργά ή γρήγορα βρίσκεται προ δυσάρεστων πολιτικών εκπλήξεων ή και τετελεσμένων».
Κοινώς …πέφτει.
Οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Νίκου Παππά να βάλουν στο παιχνίδι νέους παίχτες στο χώρο των media έχουν πέσει επανειλημμένα στο κενό ενώ και κάποιες εκδοτικές απόπειρες δεν φαίνεται να έχουν αποδοχή από το κοινό καθώς σημειώνουν από πολύ χαμηλές έως απογοητευτικές κυκλοφορίες προδιαγράφοντας πορεία προς ένα βέβαιο λουκέτο.
Αποτέλεσμα; Η εικόνα στα «δελτία των 8.00» μόνο στήριξη δεν προσφέρει στην κυβέρνηση καθώς στο σύνολο τους οι ιδιωτικού τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα η καθημερινή εικόνα της κυβέρνησης στο …περίπτερο είναι εξίσου κακή με τον σύνολο των εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας να βγαίνουν με πολιτικά πρωτοσέλιδα που αναδεικνύουν  τα λάθη ή της παραλείψεις της κυβέρνησης και των δυο κομμάτων που την αποτελούν. 
Με απλά λόγια οι μεγάλες εφημερίδες «κρεμάνε κάθε πρωί στα μανταλάκια την κυβέρνηση». 
Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας μπροστά την ακόμα πιο δύσκολη σε μέτρα και αποφάσεις Γ’  αξιολόγηση η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως διαύλους επικοινωνίας για να «περάσει» την δικής της άποψη και να προπαγανδίσει θετικά τα πεπραγμένα της με τρόπο μαζικό και αποτελεσματικό.
Με μια δύσκολη συμφωνία χωρίς χρέος, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χουλιαράκη να δηλώνει ευθέως ότι η κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν θα υπάρξουν τώρα αποφάσεις για την απομείωσή του, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει στη Βουλή ότι μάλλον ο Mario Draghi δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομολόγα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (OE), το κυβερνητικό αφήγημα να έχει… ξηλωθεί από άκρη σε άκρη, και τις «χειροβομβίδες» του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας να «σκάνε» η μία πίσω από την άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ένα πράγμα.
Ή θα βρουν τρόπο να διαμορφώνουν θετικά την επικαιρότητα ή η επικαιρότητα θα συνεχίσει να τους προσπερνά και θα διαχειρίζονται την επόμενη μέρα με διαμορφωμένη ήδη την κοινή γνώμη σε βάρος τους.  
Η υπόθεση του «NOOR-1» και των 12 συνομιλιών του π. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιανουσάκη, η πτήση του με ελικόπτερο του στρατού με τον ίδιο να κάθεται στη θέση του χειριστή, η περιβόητη γραβάτα με το προσβλητικό σχέδιο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μερικές από τις «χειροβομβίδες» που πέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τα media να προβάλουν την είδηση και το μέγαρο Μαξίμου να καλείται εκ των υστέρων να μαζέψει τα …ασυμμάζευτα και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Άλλωστε, και οι κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ με το κομματικό ραδιόφωνο σημειώνουν «χαμηλές πτήσεις» με αποτέλεσμα να «πνίγονται» οικονομικά και να αντιμετωπίζουν ευθέως την απειλή του λουκέτου, ενώ οι επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου για τη διοίκηση και το ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ αποδείχθηκαν, εκ του αποτελέσματος και των μετρήσεων τηλεθέασης, τουλάχιστο τραγικές.
Ειδικά στη δημοσία τηλεόραση υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν μασούν πλέον τα λόγια τους με αρκετούς να μιλούν για «μνημείο γραφικότητας» και «άκομψης προπαγάνδας».
Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου και ο αρμόδιος υπουργός εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στο οποίο καταλογίζουν ευθύνες για την μη προώθηση της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών.
Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που μιλούν για πλημμελή άσκηση καθηκόντων ενώ ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής από το βήμα της Βουλής είχε υπαινιχθεί ότι αν δεν προχωρήσει η διαδικασία θα αναζητούν ευθύνες από τη δικαιοσύνη.
Ενδεικτικό της αδυναμίας επικοινωνίας ήταν και η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγείας προς το ΕΣΡ με την οποία το καλούσε να επέμβει γιατί οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν παίζουν αποσπάσματα από τις εργασίες της Επιτροπής.
Όπως ήταν φυσικό η απάντηση του ΕΣΡ ήταν σαφής και ξεκαθάριζε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί να επέμβει αν υπάρξει διαστρέβλωση μιας είδησης ή απόκρυψη της.
Στην περίπτωση της Εξεταστικής ωστόσο και η σύστασή της έχει προβληθεί ως είδηση και σε καμία περίπτωση το ΕΣΡ δεν μπορεί να καθορίσει τον τρόπο επιλογής ή ιεράρχησης των ειδήσεων στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα.    
Με λίγα λόγια οι κυβερνητική πλειοψηφία επιθυμούσε τα ονόματα και τα γεγονότα που ακούγονται για πολιτικούς αντιπάλους της από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής να «παίζουν» στα κανάλια προκείμενου να φτιάχνονται εντυπώσεις και να καλλιεργείται κλίμα που θα κατευθύνει την επικαιρότητα από τα μεγάλα και δυσάρεστα θέματα της οικονομικής επικαιρότητας και της δύσκολης καθημερινότητας σε αλλά πιο  «βολικά» για την κυβέρνηση πεδία όπως η «διαπλοκολογία».
Την ίδια ώρα όλοι όσοι επιχειρηματίες και όμιλοι εμφανίζονταν πρόθυμοι να μπουν εκ νέου ή εμφανίζονταν ως νέοι παίχτες στο χώρο των media μετά το φιάσκο του διαγωνισμού για τις άδειες και παρακολουθώντας τις κινήσεις της κυβέρνησης οι οποίες συχνά είναι «άκομψες» και «άγαρμπες» στέκονται με επιφυλακτικότητα και κρατούν στάση αναμονής πρώτου μπουν σε νέες περιπέτειες.  

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης