Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Lagarde έως 8/7 η επιστολή Τσίπρα για το νέο δάνειο από το ΔΝΤ – Εκπνέει στις 7/7 το τελεσίγραφο ESM για την δόση

Στην Lagarde έως 8/7 η επιστολή Τσίπρα για το νέο δάνειο από το ΔΝΤ – Εκπνέει στις 7/7 το τελεσίγραφο ESM για την δόση
Την επιστολή με την οποία θα ζητείται το δάνειο θα συνυπογράφουν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Στο γραφείο της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται το αργότερο μέχρι το Σάββατο 8 Ιουλίου η  επιστολή προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης (Letter of Intent) με την οποία το Ταμείο θα προχωρήσει στην σύνταξη του τρίτου Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής (MEFP).
Πρόκειται για την  «συμφωνία επί της αρχής» που θα έχει διάρκεια 14 μηνών και θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου έως 2 δις. δολάρια.
Την επιστολή με την οποία θα ζητείται το δάνειο θα συνυπογράφουν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Η ελληνική πλευρά στέλνει αυτή την επιστολή σε μια στιγμή που σε λιγότερο από 48 ώρες εκπνέει το «τελεσίγραφο» που έχει βάλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός  Σταθερότητας (ESM) για την υλοποίηση των εκκρεμή προαπαιτουμένων από την πλευρά της Αθήνας. Το συμβούλιο του μηχανισμού  θα πραγματοποιήσει αύριο νέα συνεδρίαση για την δόση των 8,5 δισ. που συμφωνήθηκε στο Eurogρoup της 15ης Ιουνίου, όπου για την εκταμίευση της οποίας απαιτείται η εκπλήρωση όλων των δράσεων που ήταν συνδεδεμένες με την δεύτερη αξιολόγηση.
Εφόσον οι επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κρίνουν ότι παρά τις συστάσεις του ESΜ η Αθήνα δεν σημείωσε καμία πρόοδο σε αυτό το ζήτημα είναι πολύ πιθανό να αφήσουν την απόφαση για την τελική έγκριση της δόσης να δώσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου.
Κανονικά σε αυτή την συνεδρίαση η Ελλάδα δεν πρέπει να ήταν μέσα στην «ατζέντα» των  θεμάτων όπου επρόκειτο να συζητηθούν αλλά όπως εξελίσσονται τα πράγματα για την ελληνική πλευρά είναι πολύ νωρίς για να προεξοφλήσει κανείς κάτι τέτοιο.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει 100% σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι εκεί και ότι ο ESM θα ανάψει αύριο 7/7/2017 το πράσινος φως για την δόση.
Θεωρητικά αυτό σημαίνει πώς αν απομείνει έστω και ένα προαπαιτούμενο που δεν θα έχει εκπληρωθεί  δεν πρόκειται αυτό να αποτελέσει εμπόδιο για την δόση.
Μέχρι και χθες ακόμα πάντως  η νέα μνημονιακή δόση «σκόνταφτε» στα προαπαιτούμενα που έχει βάλει το ΔΝΤ με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να είναι η αμνηστία των τριών στελεχών των δανειστών, τα οποία μετείχαν στο ΤΑΙΠΕΔ, και διώχθηκαν με την κατηγορία της απιστίας (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου). Αιτία ήταν ότι η διαδικασία πώλησης και επαναμίσθωσης  των 28 ακινήτων του Δημοσίου η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014 απειλούσε το Δημόσιο με ζημιά τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.  Το θέμα πάντως είναι εξαιρετικά λεπτό και εξαιρετικά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς.
Σήμερα πάντως η κυβέρνηση θα προχωρήσει τα υπόλοιπα κομμάτια που λείπουν από το παζλ της δόσης και συγκεκριμένα τις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών, το άνοιγμα των καταστημάτων τις  Κυριακές και την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς το Δημόσιο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης