Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πώς διαβάζει τα δημοσκοπικά «μαντάτα» το Μαξίμου - Οι κινήσεις αλλαγής κλίματος και μετά τη ΔΕΘ ανασχηματισμός

Πώς διαβάζει τα δημοσκοπικά «μαντάτα» το Μαξίμου - Οι κινήσεις αλλαγής κλίματος και μετά τη ΔΕΘ ανασχηματισμός
Η προσδοκία για πολιτική και επικοινωνιακή ανακάμψει «ψαλιδίζεται» ολοένα και περισσότερο από της δημοσκοπήσεις
Τη διαρκή αμηχανία για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων έχει διαδεχθεί ο εκνευρισμός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον στενό πυρήνα των επιτελών του να βλέπουν ότι τα κυβερνητικό αφήγημα και το «success story» της επωφελούς συμφωνίας και της εξόδου στις αγορές δεν πείθει τους πολίτες.
Η προσδοκία για πολιτική και επικοινωνιακή ανακάμψει «ψαλιδίζεται» ολοένα και περισσότερο από της δημοσκοπήσεις με το Μέγαρο Μαξίμου να εστιάζει πλέον και σε άλλα ευρήματα περάν της «πρόθεσης ψήφου» και της «καταλληλότητα όπου… έχει χαθεί η μπάλα με την κατάσταση να φαντάζει …«μη αναστρέψιμη».
Στο «μικροσκόπιο» των επιτελών του πρωθυπουργού έχουν μπει οι τάσεις της MRB οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και βρίσκονται πολύ κοντά στην πραγματικότητα, με μικρό στατιστικό λάθος, καθώς διεξάγεται σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου και με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face).
Σε αυτή τη μέτρηση οι  πολίτες στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο κίνδυνος ενός νέου μνημονίου έχει εκλείψει, το 76,7% απαντά «Μάλλον Όχι-Σίγουρα Όχι» ενώ ερώτημα αν η χώρα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το αργότερο μέχρι το 2018, το 70,9% απαντά «Σίγουρα Όχι-Μάλλον Όχι».
Οι απαντήσει αυτές έχουν προκαλέσει «βέρντιγκο» στο κυβερνητικό επιτελείο που βλέπει ότι δεν πείθει πλέον η ρητορική για έξοδο από την εποπτεία και τα μνημόνια.
Ένα ακόμα εύρημα που «θορυβεί» την κυβέρνηση είναι ότι πλέον οι πολίτες σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν όπου η πλειοψηφία δεν επιθυμούσε ή δεν …έβλεπε πρόωρες κάλπες τώρα απαντά το αντίθετο. 
Στο ερώτημα πότε θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 58,3% απαντά να προκηρυχθούν άμεσα ή σε 12 μήνες περίπου (καλοκαίρι του 2018), ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 45,2% απαντά ότι θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019).
Όσο για την έμφαση στην «καθημερινότητα» των πολιτών που επικαλείται ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις τους οι μετρήσεις δίνουν την… απάντηση της κοινωνίας η οποία είναι εντελώς αντίθετη. 
Η λέξη «οργή» εκφράζει σε ποσοστό 62,3% περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας και ακολουθεί η λέξη «ντροπή» με ποσοστό 56% ενώ σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 92,4% απαντά «Πολύ Άσχημα-Αρκετά Άσχημα».
Τα δημοκοπικά αυτά ευρήματα οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που στοχεύουν στην αντιστροφή του κακού κλίματος και της δυσαρέσκεια των πολιτών. Για παράδειγμα οι προσωπικές επιθέσεις που εξαπολύει με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του στοχεύοντας  στους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά και την «αποδόμησή» τους, εξηγούνται καθώς καταγράφονται σημαντικές εκροές ψηφοφόρων που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να γυρίσουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΙΔΗΣΟ) ενώ μια μεγάλη μερίδας ψηφοφόρων που έχουν αναφορά την λαϊκΉ δεξιά και τη κεντροδεξιά όπως αυτή εκφράζεται από τον Κώστα Καραμανλή που ανέβηκαν στο προεκλογικό άρμα του ΣΥΡΙΖΑ ή και των ΑΝ.ΕΛ του Πάνου Καμμένου, κατεβαίνουν και επιστρέφουν στη Νέα Δημοκρατία.
Ακόμα και οι δυο Επιτροπές της Βουλής η Προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου και η Εξεταστική για την Υγεία δεν φαίνεται να έστεψαν τη δημοσιότητα επάνω και να πλήξουν τα κόμματα του λεγόμενου παλαιοκομματικού συστήματος, τα οποία ανακάμπτουν λόγω κυβερνητικής «κατάρρευσης».   
Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων  εκλογών που θα σήμαινε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά και φαίνεται πως επενδύουν σε άλλου είδους κινήσεις όπως ένας ανασχηματισμός με χαρακτηριστικά διεύρυνσης προς τον «κομματικό ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής με στόχο να κερδίσει η κυβέρνηση χρόνο.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης