Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκρίθηκε η δόση 8,5 δισ. από τον ESM - Που θα διατεθούν τα κεφάλαια 7,7 δισ. - Νέες υποχρεώσεις 1,6 δισ. τον Αύγουστο 2017

Εγκρίθηκε η δόση 8,5 δισ. από τον ESM - Που θα διατεθούν τα κεφάλαια 7,7 δισ. - Νέες υποχρεώσεις 1,6 δισ. τον Αύγουστο 2017
Από αυτά τα χρήματα τα 6,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο σύνολο τους για την πληρωμή ομολόγων
(Upd) Στην έγκριση της (τρίτης) δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα προχώρησε, έπειτα από τη σημερινή (7 Ιουλίου 2017) συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ως απόρροια της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.
Από τα παραπάνω ποσό, άμεσα θα εκταμιευθούν τα 7,7 δισ. ευρώ, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργάνου, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. θα δοθούν στη χώρα μας μετά την 1η Σεπτεμβρίου, εάν η Ελλάδα κάνει σημαντική πρόοδο στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας δικές της πηγές αλλά και μέρος από τα χρήματα η εκταμίευση των οποίων αποφασίστηκε σήμερα.
Το ποσό αυτό τα 6,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την πληρωμή ομολόγων και 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου.
«Η σημερινή απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο του ESM δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε αυτό το στάδιο.
Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός έχουν διανύσει μακρύ δρόμο ούτως ώστε να επιστρέψουν στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την οικονομική ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι για την ανοικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».
Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωσε καθίσταται σαφές ότι η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ είναι θέμα που θα πρέπει να αποφασίσει ο ESM σε νέα συνεδρίαση.
Σημειώνεται ότι μετά τη σημερινή έγκριση, η χρηματοοικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα φτάσει στα 39,4 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ.
Μαζί ο ESM και ο EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 181,2 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr... 
Μέχρι σήμερα το απόγευμα οπόταν το διοικητικό συμβούλιο του ESM, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξανασυνεδριάσουν (με τηλεδιάσκεψη) για την δόση των 7,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει και το τελευταίο προαπαιτούμενο που μένει ανοικτό ώστε να κλείσει «μια και καλή» η παρένθεση της δεύτερης αξιολόγησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη παράσχει τις σχετικές διαβεβαιώσεις προς τα μέλη της ευρωομάδας και ιδίως προς τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών ο οποίος στην συνεδρίασης του ESM την περασμένη Τετάρτη είχε απειλήσει την Αθήνα ότι αν δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της θα θέσει βέτο για την εκταμίευση της δόσης.
Χθες (6/7), πάντως, ο γνωστός - άγνωστος αξιωματούχος της ευρωζώνης μετά τα μηνύματα που έλαβε από την ελληνική πλευρά έσπευσε να δηλώσει ότι η σημερινή απόφαση του ESM θα είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα η οποία τις επόμενες μέρες θα κρατά στα χέρια της το τσεκ της επιταγής με τα 7,7 δισ. ευρώ της δόσης.
Από αυτά τα χρήματα τα 6,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο σύνολο τους για την πληρωμή ομολόγων (ομόλογο Σαμαρά  1,6 δισ. ευρώ και τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της ) που λήγουν από 17 έως 20 Ιουλίου, τόκων και άλλων δανειακών υποχρεώσεων που έχει η χώρα προς το ΔΝΤ.
Με άλλα λόγια τα λεφτά θα βγουν και θα ξαναμπούν πάλι στην τσέπη των δανειστών, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία…
Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να καλυφθούν πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καθώς από τα 16,9 δισ. που αποτελούν το σύνολο των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών για την φετινή χρονιά η πιο επικίνδυνη περίοδος βρίσκεται στην καρδιά του καλοκαιριού.
Ο Ιούλιος δεν είναι ο μοναδικός κάβος που έχει μπροστά της η χώρα.
Υψηλές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους παρατηρούνται και τον Αύγουστο καθώς στις 17 του μήνα ωριμάζει δόση 1,62 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα προς στον ESM και η οποία θα καλυφθεί όχι με λεφτά των δανειστών αλλά με εσωτερική χρηματοδότηση.
Η ανταπόκριση που θα δείξει η Αθήνα στην κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων θα λειτουργήσει θετικά για τις αγορές και τους επενδυτές οι οποίοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν από  τις δηλώσεις που έκαναν ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα «παίζοντας» έτσι την δόση.
Με ενδιαφέρον αναμένεται πάντως η σημερινή αντίδραση των αγορών - και κυρίως αυτή των ελληνικών κρατικών ομολόγων - μετά τις ανακοινώσεις του ESM για τα 7,7 δισ. που θα λάβει η Αθήνα.
Εκτιμάται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα καλλιεργήσει το κλίμα που επιθυμεί το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εν όψει της προετοιμασίας εξόδου στις διεθνείς αγορές μέσω της δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγου.
Για την ιστορία και μόνο η Αθήνα έχει τρία χρόνια να βγει στις αγορές καθώς η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2014 με το περίφημο ομόλογο Σαμαρά.
Στον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους ακόμη θυμούνται το επιτόκιο που πλήρωσαν στους
«λύκους» των αγορών.
Άγγιξε το 5%, όταν ο ESM μας δανείζει  σήμερα με επιτόκιο 0,86%.
Βέβαια το δίλημμα για την κυβέρνηση είναι τεράστιο: Μνημόνιο και διαρκή λιτότητα ή υψηλά επιτόκια και μη βιώσιμο χρέος…

Μ. Χριστοδούλου
(Αρχική δημοσίευση 22:31, 6 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης