Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Τrump: Θα βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους να μην είναι ενεργειακοί όμηροι της Ρωσίας

Παρέμβαση Τrump: Θα βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους να μην είναι ενεργειακοί όμηροι της Ρωσίας
Μακροπρόθεσμη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις προμήθειες LNG θέλει η Πολωνία
Η Πολωνία πρόκειται να υπογράψει μακροπρόθεσμη συμφωνία για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Η.Π.Α. προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Andrzej Duda, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Η Πολωνία εισάγει από τη Ρωσία τα περισσότερα από τα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που καταναλώνει σε ένα χρόνο, βάσει μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τη Gazprom η οποία λήγει το 2022.
Η Βαρσοβία σχεδιάζει να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο μετά τη λήξη της συμφωνίας με προμήθειες από τη Νορβηγία μέσω αγωγού καθώς και με περισσότερο LNG από τις Η.Π.Α. μέσω τερματικό σταθμού της στη Βαλτική Θάλασσα.
Ο Duda είχε συνομιλίες με τον Trump ο οποίος επισκέπτεται τη Βαρσοβία, σχετικά με την ασφάλεια της Πολωνίας και την προμήθεια φυσικού αερίου.
«Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε περισσότερους εφοδιασμούς και περαιτέρω διαφοροποίηση των προμηθειών αυτού του εμπορεύματος στην Πολωνία», δήλωσε ο Duda σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Trump προσθέτοντας ότι αναμένει η μακροπρόθεσμη σύμβαση με τις ΗΠΑ να υπογραφεί «σύντομα» εκφράζοντας παράλληλα ελπίδες ότι η Πολωνία μπορεί να γίνει κόμβος για τις παραδόσεις των ΗΠΑ για την περιοχή.
Ο Trump επιβεβαίωσε ότι "πολύ περισσότερες" αποστολές LNG από τις ΗΠΑ θα έρχονται στην Πολωνία, αλλά σημείωσε ότι η τιμή ενδέχεται να αυξηθεί.
"Ίσως να ανέβουν λίγο οι τιμές , αλλά αυτό είναι ok, σκληρές διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
"Είχουμε τεράστια ενέργεια, είμαστε τώρα εξαγωγείς ενέργειας. Όποτε χρειάζεστε ενέργεια, απλά μας τηλεφωνείτε", δήλωσε ο Trump.
Η Πολωνία έλαβε την πρώτη και μοναδική αποστολή LNG από τις Η.Π.Α. τον Ιούνιο και η κρατική της εταιρεία PGNiG βρίσκεται σε συνομιλίες για περισσότερες παραδόσεις.
Η φιλοδοξία της Πολωνίας είναι να μεταπωλήσει το φυσικό αέριο στο μέλλον, στην Ουκρανία, αλλά και στη νότια Ευρώπη.
Μόλις ολοκληρωθεί ο αγωγός στη Νορβηγία και επεκταθεί ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα είναι σε θέση να εισάγει περισσότερο αέριο από ό, τι καταναλώνει.
"Η Αμερική είναι έτοιμη να βοηθήσει την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους προμήθειες, ώστε να μην μπορεί ποτέ να κρατηθεί όμηρος σε έναν μόνο προμηθευτή", δήλωσε ο Trump, αναφερόμενος στη Ρωσία.
Ο Duda ανέφερε ότι η Πολωνία επιθυμεί να διασφαλίσει ότι καμία χώρα από την περιοχή δεν θα πέσει θύμα τυχόν εκβιασμού αερίου στο μέλλον.
Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για ένα σχέδιο κατασκευής μεταξύ του τερματικού σταθμού LNG της Πολωνίας και της Κροατίας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης