Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαπραγματεύσεις θρίλερ χωρίς αποτέλεσμα για το Κυπριακό – Κοτζιάς: Ανοικτό το όνειρο και σχέδιο λύσης για την Κύπρο

Διαπραγματεύσεις θρίλερ χωρίς αποτέλεσμα για το Κυπριακό – Κοτζιάς: Ανοικτό το όνειρο και σχέδιο λύσης για την Κύπρο
Δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη την Μεγαλόνησο είπε ο κ.Κοτζιάς
Χωρίς αποτέλεσμα και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στην Ελβετία η διάσκεψη για το Κυπριακό.
Το ναυάγιο στην εύρεση λύσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η Τουρκία επέμεινε στην θέση της για την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων.
Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα η Τουρκία ήθελε επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα, ενώ αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση.
Στο εδαφικό αποδέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.
Σε μήνυμα του στο twitter ο κ. Κοτζιάς  ανέφερε ότι «δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο».
«Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό» τόνισε ο κ.Κοτζιάς.
Σε ενημέρωση που έκανε μετά το πέρας των συνομιλιών σε Έλληνες και Κύπριους δημοσιογράφους εξέφρασε τη βούλησή της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης ώστε η Κύπρος να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και κηδεμόνες.
Διατύπωσε δε την ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία με την ηγεσία της Κύπρου και εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ  Antonio Guterres, ο οποίος και αυτός υποστήριξε ότι «η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος».
Τη λύπη του εξέφρασε και  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα από  την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές  θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του γγ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα της παρουσίας του  στο Κραν Μοντάνα υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές  προτάσεις στη βάση και των ιδεών του γγ έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική λύση του Κυπριακού.
Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας» τόνισε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξήρε την  στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντάνα παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».
 «Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου.
Η απαράδεκτη  παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενισχύσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να  αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας» τόνισε ο κ.Χριστοδουλίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης