Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκρίθηκε από το δ.σ. του ESM η δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - Τη Δευτέρα (10/7) η εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ

tags :
Εγκρίθηκε από το δ.σ. του ESM η δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - Τη Δευτέρα (10/7) η εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ
Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ ίσως γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου, έπειτα από νέα συνεδρίαση του ESM
Την εκταμίευση της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ενέκρινε ο ESM κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η πρώτη εκταμίευση (7,7 δισ. ευρώ) αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα (10/7/2017), ενώ από το ποσό αυτό τα 6,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την πληρωμή ομολόγων και 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου.
«Η σημερινή απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο του ESM δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε αυτό το στάδιο.
Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός έχουν διανύσει μακρύ δρόμο ούτως ώστε να επιστρέψουν στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την οικονομική ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι για την ανοικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η περαιτέρω εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ ίσως γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2017, εάν η Ελλάδα κάνει σημαντική πρόοδο στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών («εκκαθάριση οφειλών), χρησιμοποιώντας δικές της πηγές αλλά και μέρος από τα χρήματα η εκταμίευση των οποίων αποφασίστηκε σήμερα (7/7/2017).
Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση καθίσταται σαφές ότι η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ είναι θέμα που θα πρέπει να αποφασίσει ο ESM σε νέα συνεδρίαση.
Σημειώνεται ότι μετά τη σημερινή έγκριση, η χρηματοοικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα φτάσει στα 39,4 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ.
Μαζί ο ESM και ο EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 181,2 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης