Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκινά την Τετάρτη 12/7 η γεώτρηση της Total στο Οικόπεδο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ, εν μέσω τουρκικών "απειλών"

Ξεκινά την Τετάρτη 12/7 η γεώτρηση της Total στο Οικόπεδο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ, εν μέσω τουρκικών
Το γεωτρύπανο West Capella χθες πέρασε από την Σικελία και πλησιάζει στην Κυπριακή ΑΟΖ
Μία εβδομάδα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας και υπό τις τουρκικές απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ περί μη αποδοχής "τετελεσμένων στην μονομερή εξόρυξη των φυσικών πόρων", η Κυπριακή Δημοκρατία εισέρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο ενεργειακός κολοσσός Total θα βάλει μπροστά το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το γεωτρύπανο West Capella πλησιάζει στην Κυπριακή ΑΟΖ με βάση το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε εξαρχής από την TOTAL από τον περασμένο Οκτώβριο.
Χθες, είχε περάσει από τη Σικελία και σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", προβλέπεται να είναι στο σημείο της γεώτρησης στις 3.00 τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης.
Αμέσως θα ξεκινήσει προετοιμασία, ώστε εντός 24 ωρών να πιάσει δουλειά.
Οι εργασίες που ξεκινούν τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης, προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του καλοκαιριού του επόμενου έτους, με τέσσερις γεωτρήσεις τουλάχιστον, αλλά μέχρι και επτά γεωτρήσεις αν βρεθούν κοιτάσματα.
Το γεωτρύπανο, αν ανακαλύψει κοίτασμα στον στόχο «Ονησίφορος», θα προχωρήσει και σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση αμέσως.
Με βάση τα συμβόλαια, από τις 12 Ιουλίου, που φτάνει στην Κύπρο, θα έχει στη διάθεσή του την περίοδο μέχρι την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου για να επιχειρεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκινήσει άλλη γεώτρηση για λογαριασμό της μαλαισιανής Petronas και θα αποδεσμευτεί ξανά από τις αρχές 2018.
Ουσιαστικά πρόκειται για την πιο καθοριστική περίοδο για τα ενεργειακά θέματα της Κύπρου, καθώς περιλαμβάνουν μία ή, σε περίπτωση ανακάλυψης, δύο γεωτρήσεις από την TOTAL, επίσης δύο ή ανάλογα τρεις από την ΕΝΙ και μία ή δύο σε πρώτο στάδιο από την Exxon-Mobil.
Την τελευταία επταετία, στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις γεωτρήσεις -δύο από τη Noble Energy στο τεμάχιο 12 και δύο από την ΕΝΙ στο τεμάχιο 9.

Οι απειλές της Τουρκίας πως δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα στην "μονομερή εξόρυξη των φυσικών πόρων"

Η κρίσιμη εβδομάδα για τα ενεργειακά της Κύπρου, συμπίπτει με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία.
Το δε «Μπαρμπαρός» βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Σινίφκης, σύμφωνα με πληροφορίες του "Φιλελεύθερου".
Μέχρι και χθες, δεν είχε εκδοθεί από πλευράς Τουρκίας νέα «NAVTEX», ωστόσο δεν θα είναι έκπληξη μια παράνομη ειδοποίηση προς ναυτιλλομένους για κίνηση του σεισμογραφικού εντός Κυπριακής ΑΟΖ κατά την έναρξη εργασιών του γεωτρύπανου της TOTAL.
Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο σύνθετο, μετα τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, ο οποίος διεμύνησε ξεκάθαρα πως η Τουρκία "θα εξαντλήσει μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο για να υπερασπίσει τα δίκαια των αδελφών στην ΤΔΒΚ" συμπληρώνοντας σε όλους τους τόνους πως "δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα στην μονομερή εξόρυξη των φυσικών πόρων".
Για το δε Κραν Μοντανά και το αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ καταφέρθηκε εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι δεν επέδειξε «εποικοδομητική συμπεριφορά για λύση», επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη την ευθύνη για την αποτυχία του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ:

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε ξεκάθαρα στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και στις άλλες εγγυήτριες χώρες ότι είναι αυτή που επιθυμεί την λύση με ειλικρίνεια.
Αλλά η μονόπλευρη ένταξη της νότιας Κύπρου μετά το δημοψήφισμα του 2004 ετοίμασε το σημερινό υπόβαθρο.
Η νότια Κύπρος με την άνεση του μέλους της ΕΕ δεν επέδειξε την αναμενόμενη εποικοδομητική στάση για επίλυση.
Εμείς παραμένουμε ανυποχώρητοι στα θέματα ασφάλειας και τις εγγυήσεις και δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης σε αυτά , σε όποια λύση και αν φτάσουμε, σε ότι και να συμφωνήσουμε για να μην έχουμε και πάλι τις οδύνες του παρελθόντος.
Η Τουρκία θα εξαντλήσει μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο για να υπερασπίσει τα δίκαια των αδελφών μας στην ΤΔΒΚ.
Εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε εποικοδομητικοί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί ενώπιον του ΟΗΕ ή και άλλων φορέων.
Κι αν δεν συμβεί δεν είναι το τέλος του κόσμου.
Η ζωή συνεχίζεται. θα συνεχίσουμε να πράττουμε τα δέοντα για την ΤΔΒΚ.
Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα στην μονομερή εξόρυξη των φυσικών πόρων».

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης