Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Η Τουρκία ομολόγησε ότι μας «δούλευε» 5 μέρες για το Κυπριακό

Κοτζιάς: Η Τουρκία ομολόγησε ότι μας «δούλευε» 5 μέρες για το Κυπριακό
«Ο κ. Cavusoglu παρίστανε απέναντι στο Γενικό Γραμματέα ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί»
Στο παιχνίδι ευθυνών που άρχισε να παίζει η Τουρκία μετά το «ναυάγιο» της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο των δηλώσεων κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον α' αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic, με τον όποιο είχε σήμερα (10/7/2017) συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Για να είμαι συγκεκριμένος: Τι θέλανε οι Τούρκοι;
Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουμε στην Κύπρο;», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Του το είπα (του Μ. Cavusoglu) και θύμωσε λίγο αλλά πρέπει να το καταλάβει.
Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικούς, αυτός ο στρατός των πραξικοπηματιών να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο;».
Παράλληλα εξήγησε ότι τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως οι αντιλήψεις τους «ξεπερνούν και καταρρακώνουν την παράδοση του δυτικού διαφωτισμού αλλά και της δυτικής πολιτικής κουλτούρας» επισημαίνοντας ότι «ο στρατός είναι υποταγμένος στην πολιτική και δεν είναι αυτός ο φορέας, ο έχων το δικαίωμα να αποφασίζει επί της πολιτικής».
Απαντώντας ειδικότερα σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε η Άγκυρα εξήγησε ότι είναι τόσο φανερή η ευθύνη της Τουρκίας για την κατάρρευση των συνομιλιών όσο φανερό είναι και αυτό που ζητούσε ενάντια στη Δημοκρατία, στον πολιτικό μας πολιτισμό και στο διεθνές δίκαιο.
«Η Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «ομολόγησε ότι μας ''δούλευε'' πέντε μέρες ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό», «μόλις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε τον υποτιθέμενο συμβιβασμό να τον βάλει στο χαρτί» καθώς «ο κ. Cavusoglu παρίστανε απέναντι στο Γενικό Γραμματέα ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης