Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling: Η Ελλάδα δε χρειάζεται να βγει στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί - O ESM κατέχει πάνω από το 51% του ελληνικού χρέους

Regling: Η Ελλάδα δε χρειάζεται να βγει στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί - O ESM κατέχει πάνω από το 51% του ελληνικού χρέους
«Είναι η στιγμή να σκεφτούμε το πώς να διασφαλίσουμε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα»
Με τη φράση είναι «θετικό ότι δε συζητήσαμε σήμερα για την Ελλάδα» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM K. Regling αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, επισημαίνοντας πως «ο ESM κρατώντας πάνω από το 51% του ελληνικού δημοσίου χρέους, είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας και ένας μακροπρόθεσμος εταίρος της».
Παράλληλα, τόνισε ότι ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει 39,4 δισ. στην Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος και συνολικά το ποσό φτάνει τα 181,2 δισ. ευρώ.
Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα έλαβε τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM.
«Μένουν άλλα 800 εκατ. ευρώ να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν αργότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, αναφέρθηκε και στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναφέροντας ότι είναι «είναι η στιγμή να σκεφτούμε το πώς να διασφαλίσουμε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Τα διδάγματα από τις επιτυχημένες αποδόσεις (στα ομόλογα) άλλων χωρών σε πρόγραμμα, μπορεί να είναι ένα παράδειγμα για την Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Regling τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ και δεν θα χρειαστεί τις αγορές για χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της».
Πολύ σημαντική είναι η αναφορά ότι του κ. Regling ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται κεφάλαια από τις αγορές για να πληρώσει τις μελλοντικές υποχρεώσεις της.
«Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη με το τρέχον πολιτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε. 
Όσον αφορά την Ιρλανδία ο κ. Regling ανέφερε ότι  πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει περαιτέρω το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό της σύστημα και να  δημιουργήσει σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα για να προστατευθεί από τυχόν εξωτερικούς κραδασμούς.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ιρλανδία μπορεί να εξυπηρετήσει βραχυπρόθεσμα το χρέος της« ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης