Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Η ισχυρή κεφαλαιακή θέση στηρίζει την αξιολόγηση «Aa1» του ESM

tags :
Moody’s: Η ισχυρή κεφαλαιακή θέση στηρίζει την αξιολόγηση «Aa1» του ESM
Η μόχλευση του ESM θα παραμείνει συγκριτικά ήπια, παρά την αποκλειστική χρηματοδότηση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας
Η αξιολόγηση «Aa1» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν πιστωτικά πλεονεκτήματα του Οργανισμού, που περιλαμβάνουν την πολιτική και την οικονομική στήριξη των μετόχων του, το θεμελιώδες καταβεβλημένο κεφάλαιο και έναν ισχυρό μηχανισμό ικανό να ζητήσει πρόσθετα κεφάλαια, αναφέρει η Moody's σε σημερινή (11/7/2017) της έκθεση.
«Η μόχλευση του ESM θα παραμείνει συγκριτικά ήπια παρά την αποκλειστική χρηματοδότηση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε το 2015», δήλωσε η Rita Babihuga-Nsanze, αντιπρόεδρος της Moody's, αναλύτρια και συν-συγγραφέας της έκθεσης.
«Οι πολιτικές ρευστότητας και διαχείρισης κεφαλαίων είναι συνετές και διασφαλίζουν ότι ο ESM δεν θα αντιμετωπίσει έλλειμμα ρευστότητας εάν ένας δανειολήπτης αδυνατεί να πληρώσει», συνέχισε.
Μεταξύ των βασικών πλεονεκτημάτων του ESM είναι η πολύ ισχυρή κεφαλαιακή του θέση και η χαμηλή του μόχλευση.
Η κεφαλαιακή επάρκεια του ESM εκτιμάται ως «πολύ υψηλή», κάτι που αντικατοπτρίζει τα πολύ σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα του ιδρύματος και έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές μόχλευσης όλων των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών (MDBs) που αξιολογεί η Moody's.
Αυτή η ισχυρή κεφαλαιοποίηση μετριάζει την υψηλή συγκέντρωση του χαρτοφυλακίου δανείων του ESM και την υψηλή συσχέτιση μεταξύ των δανειοληπτών, που είναι όλοι κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.
Ο ESM έχει στη διάθεσή του σημαντικά κεφαλαιακά «μαξιλάρια», με το συνολικό εγγεγραμμένο και δεσμευμένο του κεφάλαιο να ανέρχεται περίπου σε 705 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι μέτοχοι έχουν καταβάλει τα 80,55 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 624,25 δισ. ευρώ είναι δυνατόν να καλυφθούν, αν χρειαστεί, αναφέρεται στην έκθεση της Moody’s.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης