Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στις θυσίες του λαού - Juncker: Μεγάλες οι προσπάθειες των Ελλήνων

Τσίπρας: Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στις θυσίες του λαού - Juncker: Μεγάλες οι προσπάθειες των Ελλήνων
Πολύ σημαντική η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία επιτήρησης υπερβολικού ελλείμματος», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός 
Τις θυσίες και τις προσπάθειες των Ελλήνων επαίνεσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, κατά την έναρξη της σημερινής (13/7/2017) συνάντησής τους στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
«Οι φτωχότεροι και οι μέσοι πολίτες στην Ελλάδα έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, οφείλω να το αναγνωρίσω», δήλωσε ο Juncker.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσταση της Κομισιόν για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.
«Πολύ σημαντική η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία επιτήρησης υπερβολικού ελλείμματος», δήλωσε.
«Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή κινήθηκε το 2009, όταν το ελληνικό έλλειμμα έφτασε το 15,1% του ΑΕΠ.
Τώρα, βρίσκεται στο 1,2%, ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξες.
Και αυτό οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός, στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Είναι μοναδική η συγκυρία για την Ελλάδα.
Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάκαμψη πλέον.
Είμαστε αποφασισμένοι να ανακάμψουμε», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός. 
«Ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής προς τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει περισσότερο από άλλους λαούς», δήλωσε με τη σειρά του ο Juncker, ο οποίος αναγνώρισε τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας.
«Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015, το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδο του 5,1%, είχε ακολουθήσει πτωτική πορεία.
Πλέον, ναι, η χώρα σας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.

Juncker: Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά μεγάλο Έθνος - Δεν τη σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι

Αργότερα, κατά την τελετή αναγόρευσής του ως επίτιμου διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την παρουσία του στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά μεγάλο Έθνος και εγώ ερωτεύτηκα αυτό το Έθνος και σε όλη μου τη σταδιοδρομία προσπάθησα πάντα να σεβαστώ την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, γιατί δεν τη σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι», ανέφερε ο Juncker.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα.
Επιστρέφουν η εμπιστοσύνη, σταθερότητα και ανάπτυξη», συνέχισε και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την προσπάθεια.
«Χαίρομαι για όσα η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πραγματοποιούν.
Είναι μια γιγάντια επίδοση.
Η πρόοδος είναι απόρροια ευρύτατων μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Αποτίω φόρο τιμής σε αυτούς τους Έλληνες που κανένας δεν ξέρει, στους φτωχούς της κοινωνίας, που αυτοί πληρώνουν το τίμημα, το αντίτιμο.
Σε καμία άλλη χώρα δεν θα ήταν αυτό δυνατό.
Με πλήρη σεβασμό αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό.
Κινούμαστε προς το μέλλον είναι ένα καλύτερο από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν χρόνια», πρόσθεσε.
«Κύριε πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, προσφωνώντας τον τιμώμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Το ΑΠΘ πιστό στη δημοκρατική του παράδοση και στον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, τιμά σήμερα έναν εξέχοντα Ευρωπαίο φιλέλληνα», επισήμανε ο κ. Μήτκας, εκφράζοντας παράλληλα ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την παρουσία του στην εκδήλωση.
«Σήμερα, η Νομική Σχολή, και μαζί της ολόκληρο το Αριστοτέλειο, σάς τιμούν για όσα κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη.
Σας τιμούν για όσα κάνατε και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα συνεχίσετε να κάνετε για την πατρίδα μας την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μήτκας, ο οποίος στάθηκε στη συμβολική -για την ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτική των ελληνικών Πανεπιστημίων- σημασία της αναγόρευσης του Juncker.
«Στο πρόσωπό σας σήμερα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τιμά και την Ευρώπη.
Στα 37 χρόνια που η χώρα μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και το Πανεπιστήμιό μας, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.
Περισσότερο από καθετί ελληνικό, τα Πανεπιστήμιά μας είναι αυτά που βιώνουν την Ευρώπη, που συμπορεύονται με την Ευρώπη, που επηρεάζονται και επωφελούνται περισσότερο από την Ευρώπη, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην ιδέα της Ευρώπης», ανέφερε, τονίζοντας ότι «το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξή του και το μέλλον του εκτός του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης