Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ απειλούν την πρωτοκαθεδρία Κατάρ και Αυστραλίας στις εξαγωγές LNG

Οι ΗΠΑ απειλούν την πρωτοκαθεδρία Κατάρ και Αυστραλίας στις εξαγωγές LNG
Ο βιομηχανικός τομέας θα αντικαταστήσει τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ως τον μεγαλύτερο πελάτη φυσικού αερίου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν την Αυστραλία και το Κατάρ ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η κατανάλωση θα φτάσει τα 4.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2022. Η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της αύξησης.
Σύμφωνα με το CNBC "η επανάσταση του σχιστολιθικού στις Η.Π.Α. δεν δείχνει κανένα σημάδι εξάντλησης και τα αποτελέσματά του ενισχύονται τώρα από μια δεύτερη επανάσταση αυξανόμενων προμηθειών LNG", ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol σε δήλωσή του την Πέμπτη.
"Επίσης, ο αυξανόμενος αριθμός χωρών που καταναλώνουν LNG, από 15 το 2005 σε 39 φέτος, δείχνει ότι το LNG προσελκύει πολλούς νέους πελάτες, ειδικά στον αναδυόμενο κόσμο", πρόσθεσε ο Birol.
Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο. Η νΕΙΑ εκτιμά ότι μέχρι το 2022 η παραγωγή της χώρας θα είναι 890 bcm, περισσότερο από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής αερίου.
Η IEA δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αμφισβητήσουν το Κατάρ και την Αυστραλία ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα έως το 2022 με το περισσότερο από το ήμισυ του παραγόμενου φυσικού αερίου να μετατρέπεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο για εξαγωγή.
Σε μια προσπάθεια αύξησης της ζήτησης για εξαγωγή, τρία μεγάλα τερματικά LNG που είναι υπό κατασκευή στις ακτές του Τέξας θα διπλασιάσουν τον αριθμό των λιμένων στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η ζήτηση στη βιομηχανία

Η μελλοντική ζήτηση θα προέλθει από τον βιομηχανικό τομέα, σύμφωνα με την ΙΕΑ καθώς η παραδοσιακή του χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζεται από ένα αυξανόμενο μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άνθρακα.
Η έκθεση πρόσθεσε ότι η αύξηση της δυναμικότητας υγροποίησης έρχεται σε μια αγορά που ήδη προμηθεύεται αέριο ενώ οι μειωμένες τιμές προσελκύουν το ενδιαφέρον νέων χωρών όπως το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη και η Ιορδανία.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η διατάραξη των παραδοσιακών οδών ενεργειακού εφοδιασμού είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα του φθηνότερου LNG εξαγωγής και υπογράμμισε την τρέχουσα διπλωματική ένταση μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας.
"Ακόμη και σε μια καλά προμηθεύουσα αγορά, τα πρόσφατα γεγονότα μας υπενθυμίζουν ότι η ασφάλεια του φυσικού αερίου παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα", δήλωσε ο Birol.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης