Εύσημα του Αμερικανού πρέσβη, Geoffrey Pyatt, στην Ελλάδα για τις ιδιωτικοποιήσεις

Εύσημα του Αμερικανού πρέσβη, Geoffrey Pyatt, στην Ελλάδα για τις ιδιωτικοποιήσεις
Ευχήθηκε «ο (John) Calamos να αποτελέσει τον καταλύτη και για άλλους αμερικανικούς ομίλους και ευελπιστώ να δουν (τις επενδύσεις) με νέα ματιά, ιδίως οι ελληνοαμερικανικοί όμιλοι»
Τα εύσημά του στη χώρα μας για τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Geoffrey Pyatt, εκθειάζοντας παράλληλα την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Calamos Investments και ευχόμενος να αποτελέσει καταλύτη για περαιτέρω επενδύσεις αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ευχήθηκε «ότι ο (John) Calamos θα αποτελέσει τον καταλύτη και για άλλους αμερικανικούς ομίλους και ευελπιστώ να δουν (τις επενδύσεις) με νέα ματιά, ιδίως οι ελληνοαμερικανικοί όμιλοι».
Για τον ΟΛΠ, ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε την Κίνα ως έναν σημαντικό επενδυτικό παράγοντα στην Ελλάδα και στον κόσμο, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον ρόλο της Cosco στον εκσυγχρονισμό του λιμένα Πειραιώς:
«Ο ρόλος της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά έχει βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, έχει βοηθήσει στην άνοδο του Πειραιά στην παγκόσμια κατάταξη, εν μέρει λόγω του γεγονότος πως οι Κινέζοι έχουν φέρει τεχνολογία, μια πειθαρχημένη προσέγγιση στις εργασιακές σχέσεις, έχουν κάνει το λιμάνι να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά».
Ο κ. Pyatt πρόσθεσε ακόμη ότι δεν ανησυχεί για κάποια συγκεκριμένη εθνικότητα που επενδύει στην Ελλάδα:
«Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι η διαφάνεια και οι κανόνες.
Αν κοιτάξετε στις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, όλοι γνωρίζουν ποια είναι η Fraport, όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο κ. Κοπελούζος.
Υπάρχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο, που καθορίζει τι σχεδιάζουν να κάνουν.
Μία εταιρεία σαν του Κοπελούζου, η οποία ακολουθεί τα αμερικανικά πρότυπα και τη λειτουργική διαφάνεια, είναι ένας καλός συνεργάτης για τη διαφάνεια που έχει, την αξιοπιστία, τα δημοκρατικά πρότυπα στη λειτουργία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα για να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της σε μια παγκόσμια αγορά, η οποία γίνεται όλο και πιο απαιτητική, όλο και περισσότερο ανταγωνιστική».
Ερωτηθείς για τον αν η Ρωσία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν έλλειμμα διαφάνειας και επιχειρούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην Ελλάδα, ο πρέσβης άφησε υπόνοιες ότι υπάρχουν και συναλλαγές όπου η διαφάνεια δεν είναι υψηλή: «Σίγουρα, θα έλεγα ότι υπάρχουν πρόσφατες συναλλαγές όπου το ποσοστό διαφάνειας δεν ήταν τόσο επαρκές».
Βάβαια, δεν κατονόμασε ποια από τις συναλλαγές αυτές δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος επιθυμεί.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS