Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Απολύσεις 7.400 δημόσιων υπαλλήλων στην Τουρκία ανήμερα της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος

Guardian: Απολύσεις 7.400  δημόσιων υπαλλήλων στην Τουρκία ανήμερα της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος
Εθνική εορτή στην Τουρκία ανακηρύχθηκε η 15η Ιουλίου, ενώ η γέφυρα του Βόσπορου ονομάζεται πλέον "Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου"
Οι τούρκικες αρχές προχώρησαν στην απόλυση 7.400 δημοσίων υπαλλήλων με κατηγορίες για εμπλοκή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ανήμερα της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος, όπως γράφει ο Guardian.
Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε πορείες ενότητας στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη αυτό το Σαββατοκύριακο (15-16/7) και ο πρόεδρος Tayyip Erdogan θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων σε μία εμβληματική γέφυρα της Κωνσταντινούπολης για όσους πέθαναν αντιστεκόμενοι στο πραξικόπημα.
"Πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από την πιο σκοτεινή και μακρά νύχτα που έγινε η πιο λαμπρή μέρα" δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim το Σάββατο 15/7 σε μία ειδική συνεδρίαση της Βουλής, παρουσία και του Erdogan.
Tούρκοι στρατιώτες είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν τον Erdogan χρησιμοποιώντας ελικόπτερα, αεροπλάνα και τανκς στις 15 Ιουλίου 2016.
Οι πραξικοπηματίες δήλωσαν την κατάληψη της εξουσίας στην κρατική τηλεόραση, βομβάρδισαν τη Βουλή και άλλα κομβικά σημεία, ενώ έκαναν και επιδρομή σε ένα τουριστικό θέρετρο στο Αιγαίο, όπου βρισκόταν ο Erdogan.
Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος είχε ήδη φύγει και οι πολίτες και οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν σιγά, σιγά να καταστείλουν το πραξικόπημα.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg χρησιμοποίησε την πρώτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία για να υπογραμμίσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της δημοκρατίας είναι απαράδεκτη.
Ο Stoltenberg απέτισε επίσης φόρο τιμής στους περίπου 250 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, κατά την αντίστασή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
"Ακόμα θυμάμαι το σοκ που ένιωσα βλέποντας το κοινοβούλιο να βομβαρδίζεται" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η γέφυρα του Βόσπορου ονομάζεται πλέον "Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου", καθώς ήταν το πεδίο της μάχης ανάμεσα σε πολίτες και στρατιώτες στα τανκς.
Περίπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.000 τραυματίστηκαν σε όλη την Τουρκία, ενώ πέθαναν και 35 πραξικοπηματίες.
Ο Yildirim ευχαρίστησε τις χιλιάδες ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου και βγήκαν στους δρόμους για να αντισταθούν στο πραξικόπημα.
"Είμαστε όλοι εδώ χάρη στους 250 ηρωικούς μάρτυρες, τους 2.193 ηρωικούς βετεράνους και τον μεγάλο τούρκικο λαό, η χώρα σας χρωστάει ευγνωμοσύνη" είπε ο πρωθυπουργός.
Μετά το πραξικόπημα η Τουρκία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πάνω από 50 χιλιάδες άτομα έχουν συλληφθεί για διασυνδέσεις τους με τρομοκρατικές οργανώσεις ή, με το δίκτυο του Fethullah Gulen.
Με το τελευταίο διάταγμα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 14/7 απολύθηκαν 7.395 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί, ανεβάζοντας στις 110 χιλιάδες τον συνολικό αριθμό όσων έχουν αποπεμφθεί.
Η 15η Ιουλίου ανακηρύχθηκε πλέον σε εθνική εορτή στην Τουρκία.
Τα μέσα μεταφοράς στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη είναι δωρεάν για το Σαββατοκύριακο 15-16/7 και όπως και τη νύχτα του πραξικοπήματος, τα τζαμιά σε όλη την Τουρκία θα καλέσουν τον κόσμο να βγει στους δρόμους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης