Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Σε στρατηγικό αδιέξοδο η Τουρκία – Στο πλευρό της Κύπρου σύσσωμος ο διεθνής παράγοντας

Κατρούγκαλος: Σε στρατηγικό αδιέξοδο η Τουρκία – Στο πλευρό της Κύπρου σύσσωμος ο διεθνής παράγοντας
Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να αντιμετωπίζουμε με ηρεμία τις όποιες εξελίξεις είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Την θέση ότι η Τουρκία είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο καθώς για πρώτη φορά είναι τόσο απομονωμένη διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι «προς το εθνικό μας συμφέρον να αντιμετωπίζουμε με ηρεμία τις όποιες εξελίξεις και να μην βοηθούμε την άλλη πλευρά, που βρίσκεται πραγματικά σε στρατηγικό αδιέξοδο, να δημιουργεί συνθήκες έντασης».
«Πρέπει με ιδιαίτερη νηφαλιότητα να βλέπουμε τις τουρκικές κινήσεις για δύο λόγους.
Πρώτον διότι δεν αποτελούν κάτι νέο - είναι συνήθης πρακτική της Άγκυρας να αμφισβητεί δικαιώματα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία - και δεύτερον, επειδή για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά είναι τόσο απομονωμένη.
Όχι απλώς αναγνωρίζεται στα χαρτιά το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προβαίνει στην εξόρυξη στα οικόπεδα που έχει στην κυριαρχία της, αλλά σύσσωμος ο διεθνής παράγοντας είναι παρών, με κάθε πιθανό διπλωματικό ή ακόμη και στρατιωτικό τρόπο, στην περιοχή.
Σήμερα, για παράδειγμα, επισκέπτεται την Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της εξόρυξης θα πρέπει να θεωρείται εθνική επιτυχία «το γεγονός ότι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται με τόσο πανηγυρικό τρόπο και σε καθεστώς ουσιαστικά πλήρους διπλωματικής απομόνωσης της τουρκικής πλευράς».
Κληθείς να τοποθετηθεί επί της ονομασίας της πΓΔΜ και τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ ότι εγείρονται ζητήματα για τη δεδηλωμένη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λόγω διαφορετικών απόψεων επί του εθνικού θέματος μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «αν δεν μιλούσαμε για εθνικό θέμα, θα έλεγα ότι είναι σχεδόν κωμική αυτή η στάση».
«Είναι σαν η ΝΔ να ξεχνά ότι η πρώτη και μοναδική κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε ακριβώς λόγω της αποστασίας του κ. Σαμαρά για το ζήτημα αυτό.
Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί.
Είναι προφανές ότι υπάρχουν ισχυρές αντίθετες απόψεις επί του ζητήματος στο εσωτερικό της ΝΔ» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος διαβεβαίωσε πως στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ η κυβέρνηση θα πράξει «ό,τι και στο Κυπριακό».
«Θα επιδιώξουμε να διαμορφωθεί η εθνική θέση σε συζήτηση, διαβούλευση με όλα τα πολιτικά κόμματα, ακριβώς γιατί με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.
Σε ερώτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως «είναι προφανές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα».
«Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς αυτή η βελτίωση των μακροοικοικομικών μεγεθών - που είναι σαφής και αναδεικνύεται στην αναβάθμιση της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, από την πορεία που έχουν τα ομόλογά μας στις διεθνείς αγορές - θα μεταφραστεί σε μία αλλαγή στην καθημερινή πραγματικότητα των Ελλήνων» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης