Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Στην υψηλότερη βαθμίδα «ΑΑΑ» η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Καναδά - Σταθερό το outlook

Fitch: Στην υψηλότερη βαθμίδα  «ΑΑΑ» η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Καναδά - Σταθερό το outlook
Ωστόσο όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών ποιυ βρίσκονται στην βαθμίδα «ΑΑΑ» και κοντά στο επίπεδο όπου η Fitch μπορεί να οδηγηθεί στην υποβάθμιση του Καναδά
Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε την μακροπρόθεμη πιστοληπτική ικανότητα του Καναδά στην υψηλότερη βαθμίδα «ΑΑΑ», ενώ το outlook παραμένει σταθερό.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών ποιυ βρίσκονται στην βαθμίδα «ΑΑΑ» και κοντά στο επίπεδο όπου η Fitch μπορεί να οδηγηθεί στην υποβάθμιση του Καναδά
Η ευνοϊκότερη καθαρή θέση του χρέους και η κατανομή των υποχρεώσεων μεταξύ των ομοσπονδιακών και επαρχιακών κυβερνήσεων μετριάζουν εν μέρει τους κινδύνους που συνδέονται με υψηλό απόθεμα δημόσιου χρέους.
Η οικονομία ανέκαμψε έντονα από το σοκ των τιμών πετρελαίου που προκάλεσε απότομη πτώση των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα με αποτέλεσμα την περιορισμένη ανάπτυξη κάτω από το 1% το 2015 και 1,5% το 2016.
Η Fitch αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 2,5% το 2017, ακολουθούμενη από σταδιακή επιβράδυνση στο 1,6% μέχρι το 2019, κοντά στον μακροπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης.
Το χρέος των νοικοκυριών παρουσιάζει μακροπρόθεσμα ανοδική τάση, φθάνοντας σχεδόν το 167% του διαθέσιμου εισοδήματος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Η Fitch αναμένει αύξηση της κατανάλωσης, που αποτελεί τον βασικό κινητήρα της οικονομίας.
Η Τράπεζα του Καναδά αύξησε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, αντιστρέφοντας εν μέρει τις περικοπές κατά 50 μονάδες βάσης το 2015.
Ο Καναδάς διατηρεί ένα σταθερό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που κυμαίνεται γύρω στο 3% του ΑΕΠ και είναι το πιο εξαρτημένο από τα βασικά εμπορεύματα «ΑΑΑ» μετά την Αυστραλία, με τις εξαγωγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 14% των συνολικών εξαγωγών.
Η Fitch αξιολογεί ιδιαίτερα την συνολική ποιότητα του τραπεζικού συστήματος με μια βαθμολογία συστήματος "aa", αντίστοιχη με τη Σουηδία και την Αυστραλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης