Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Δώρο» εταίρων και θεσμικών το 5ετές που απαιτούν να ολοκληρωθεί η γ' τρίτη αξιολόγηση και οι μεταρρυθμίσεις

«Δώρο» εταίρων και θεσμικών το 5ετές που απαιτούν να ολοκληρωθεί η γ' τρίτη αξιολόγηση και οι μεταρρυθμίσεις
Με την δεύτερη αξιολόγηση να κλείνει με νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων τα μηνύματα που έχει λάβει εδώ και καιρό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το στενό του περιβάλλον είνει ότι στην συνεδρίαση του κομματικού οργάνου την Παρασκευή
Έξοδο στις αγορές με μοναδικό, πραγματικό όφελος την… επιτυχή «είσοδο» του Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Παρασκευή (28/7) με τη βάση του κόμματος και τα στελέχη να βρίσκονται σε κατάσταση «βρασμού».
Με την δεύτερη αξιολόγηση να κλείνει με νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων τα μηνύματα που έχει λάβει εδώ και καιρό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το στενό του περιβάλλον είνει ότι στην συνεδρίαση του κομματικού οργάνου την Παρασκευή τον περιμένουν τα ..χειρότερα με την πλειονότητα των 150 μελών της Κεντρικής Επιτροπής αν ετοιμάζονται για σφοδρή κριτική.
Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τις εργασίες κάνοντας μια μακροσκελή αναφορά στην «επιτυχία» όπως θα την χαρακτηρίσει της εξόδου στις αγορές αλλά χωρίς πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες καθώς γνωρίζει πως το «καθαρό» μήνυμα που του στέλνουν οι θεσμοί και οι εταίροι είναι πως τώρα «αρχίζουν τα δύσκολα» και πως η στοχευμένη έξοδος στις αγορές είχε τον χαρακτήρα «δώρου».
Άλλωστε η έκδοση του πενταετούς ομολόγου χαρακτηρίζεται «οριακά επιτυχής» τόσο από τους ξένους όσο και από τους εγχώριους παράγοντες της αγοράς με όλους να συμφωνούν πως αν το πόσο που θα αντλούσε η Αθήνα ήταν μεγαλύτερο τότε το επιτόκιο θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο της κυβέρνησης Σαμαρά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη υπάρχει διάχυτο το άγχος του «αν και πότε» θα επαναληφθεί μια ανάλογη κίνηση με τους εταίρους να διαμηνύουν ότι το «έργο της εξόδου στις αγορές» για να γίνει «sequel» θα πρέπει να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις οι μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες χτυπούν στο «μαλακό υπογάστριο» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ.
Μόνο τυχαία δεν ήταν και η αναφορά του Επιτρόπου  Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα που προειδοποίησε ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να σταματήσει το ποδήλατο των μεταρρυθμίσεων», τονίζοντας τη σημασία να ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
«Πολλά έχουν γίνει, αλλά κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι έχουν γίνει όλα και συνεπώς πρέπει να έχουμε μια πολύ σοβαρή, συνειδητή, συλλογική, σχεδιασμένη προσέγγιση του υπόλοιπου προγράμματος» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος επιβεβαιώνοντας ότι θεσμοί και εταίροι επέτρεψαν στην Ελλάδα να βγει στις αγορές με στόχο να δώσουν μια μικρή ανάσα, πολιτική και επικοινωνιακή,  στην κυβέρνηση ώστε να καταφέρει να ανεβεί το Γολγοθά της τρίτης αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο.
Περισσότερο ειλικρινής ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «δύο χρόνια μετά, είμαστε ένα βήμα πριν από το να οικοδομήσουμε μια ιστορία επιτυχίας, και μια ιστορία επιτυχίας» δείχνοντας ότι οι ξένοι δεν βλέπουν ακόμα ένα success story. Για αυτό άλλωστε και το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το Μαξίμου δεν είχε πανηγυρικό χαρακτήρα.  
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης