Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παγκρήτια Τράπεζα: Συμβολαιακή γεωργία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό για 4000 αγρότες

Παγκρήτια Τράπεζα: Συμβολαιακή γεωργία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό για 4000 αγρότες
Η Συμβολαιακή Γεωργία της Παγκρήτιας ξεκινάει άμεσα και απευθύνεται σε 4000 αγρότες, αλλά και σε πλήθος επιχειρήσεων που συνδέονται με την ισχυρή αγροτική βάση του νησιού
Δυναμική προσέγγιση στη Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία πραγματοποιεί η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
Το νέο πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο από τον Πρόεδρο της Τράπεζας κ. Νίκο Μυρτάκη σε 20 εκπροσώπους από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας super market Χαλκιαδάκη, στοχεύει στο να επιλύσει με αξιώσεις, ανάγκες χρηματοδότησης στον αγροτικό πληθυσμό.
Η Συμβολαιακή Γεωργία της Παγκρήτιας ξεκινάει άμεσα και απευθύνεται σε 4000 αγρότες, αλλά και σε πλήθος επιχειρήσεων που συνδέονται με την ισχυρή αγροτική βάση του νησιού.
Όπως σημείωσε ο κ. Μυρτάκης, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Παγκρήτιας στηρίζεται στη σχέση εμπιστοσύνης που η Τράπεζα έχει διαχρονικά αναπτύξει με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και στη σε βάθος κατανόηση των αναγκών τους, ώστε να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος των ιδίων και των συνεργατών τους.
Σκοπός μας μέσα από αυτό το πρόγραμμα είναι να δοθεί ώθηση στη δημιουργία επώνυμων προϊόντων, να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων και να αναπτυχθούν οικονομίες κλίμακας που θα προωθήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του τόπου μας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι συμφωνίες Συμβολαιακής αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός

Η Παγκρήτια Τράπεζα θα προσδώσει στη Συμβολαιακή Γεωργία ευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς πρόκειται να θέσει στην υπηρεσία του συγκεκριμένου προγράμματος, σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους αξιοποιώντας προς τούτο τη στενή της συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς φορείς.
Ηδη μέσα από τη 10ετή επιτυχημένη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η Τράπεζα έχει επιτυχώς διοχετεύσει στην αγορά κεφάλαια ύψους 245 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγυήσεις ύψους 17,5 εκατ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ). Αναμένεται δε, η συμμετοχή της σε νέα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Μέσα από ανακυκλούμενες πιστώσεις και εγγυήσεις, από προγράμματα παλιά και νέα, η Παγκρήτια θα «επιστρατεύσει» επιπλέον κεφάλαια προς χάριν της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που αποτελεί μείζονα προτεραιότητά της .

Νέοι αγρότες

Θεωρώντας ότι το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους νέους αγρότες, η Τράπεζα προσφέρει ευέλικτα επενδυτικά δάνεια μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, μέχρι ποσού 24.900 ευρώ, αλλά και κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα. Ήδη παρέχονται χρηματοδοτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς νέους που επιθυμούν να ξεκινήσουν το αγροτικό επάγγελμα.

Πλαίσιο Λειτουργίας

Το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας θα στηριχθεί σε τρεις ισότιμους πυλώνες: Την Τράπεζα, τους Αγρότες- Παραγωγούς και τις Συνδεδεμένες Επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών. Η Τράπεζα χρηματοδοτεί τους Αγρότες- Παραγωγούς, που κλείνουν συμφωνίες με τις Συνδεδεμένες Επιχειρήσεις, για την αγορά των προϊόντων τους.
Το δάνειο του παραγωγού αποπληρώνεται, είτε μέσα από την εκχώρηση στην Τράπεζα του συμφωνητικού του με τη συνεργαζόμενη επιχείρηση- μέχρι το ύψος του δανείου που αυτός έχει λάβει-, είτε και μέσω της εκχώρησης της ετήσιας επιδότησης.

Οφέλη

Σε ότι αφορά τους Αγρότες, το πρόγραμμα διασφαλίζει:

α. την απαραίτητη ρευστότητα που επιτρέπει τον περιορισμό του κόστους αγροεφοδίων αφού οι αγρότες διαπραγματεύονται τοις μετρητοίς και πετυχαίνουν καλύτερες τιμές
β. την αγορά της παραγωγής τους σε συμφωνημένη μέσω συμβολαίου τιμή
γ. εύκολη αποπληρωμή του δανείου με εκχώρηση του συμβολαίου μέχρι του ύψους της οφειλής του αγρότη στην Τράπεζα.

Σε ότι αφορά τις Επιχειρήσεις- Συνεταιρισμούς οι οποίοι επίσης μπορούν να δανειοδοτηθούν από την Τράπεζα, το πρόγραμμα διασφαλίζει:

α. επάρκεια κεφαλαίων για αγορές εμπορευμάτων και πρώτων υλών
β. επάρκεια προϊόντων προς πώληση
γ. σταθερές τιμές
δ. αξιοποίηση ρευστότητας για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων
δ. ενίσχυση της δυνατότητας εξαγωγικού προσανατολισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης