Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Πάλεψα σκληρά για την Ελλάδα και απέτρεψα τη διάλυση της Ευρωζώνης

tags :
Juncker: Πάλεψα σκληρά για την Ελλάδα και απέτρεψα τη διάλυση της Ευρωζώνης
«Αν δεν το είχα παλέψει για την Ελλάδα,  η Ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί», υποστήριξε ο Juncker
Για τη σκληρή μάχη που έδωσε το καλοκαίρι του 2015 ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να αποτραπεί η διάλυση της Ευρωζώνης, μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Politico.
«Αν η Κομισιόν δεν είχε διασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα αποβληθεί από την Eυρωζώνη το 2015, τότε η ισορροπία θα ήταν λιγότερο καλή», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ξεκαθάρισε ότι το Grexit έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι.
«Τότε, πάλεψα σκληρά για τη σταθερότητα του Eurogroup, ιδιαίτερα για την Ελλάδα (ενάντια στις επιθυμίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfang Schaeuble).
Αν δεν το είχα κάνει, η Ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί», υποστήριξε ο Juncker.
Όσον αφορά την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Juncker υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο μπορώ να παραπονεθώ.
Με τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν την οικονομική ανάπτυξη και την πτώση της ανεργίας, καθώς και με τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των χωρών μελών, «υπάρχει κάτι καλύτερο να αναφερθεί από ό, τι πριν από ένα χρόνο» και αυτό «δεν εξαρτάται από τη διάθεσή μου αλλά από γεγονότα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το Brexit, εκτίμησε ότι η Βρετανία τελικά θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα καλά χέρια του Michel Barnier και ο ίδιος δεν αφιερώνει πάνω από μισή ώρα την εβδομάδα.
Ο Juncker δεν συγκράτησε τα λόγια του όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Όπως ανέφερε με μια δόση ειρωνείας «προτιμώ να ασχολούμαι με τη θετική ατζέντα της Ε.Ε.»
«Έχω ήδη «εξηγήσει» στον Donald Trump πως πρέπει να σταματήσει να εύχεται άλλοι να αντιγράψουν τη Βρετανία, αποχωρώντας από την ΕΕ.
Αν η ΕΕ διαλυόταν, τότε «τα δυτικά Βαλκάνια θα έχαναν την Ευρωπαϊκή προοπτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είμαι υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ σύντομα.
«Αν όμως αφαιρέσεις την ευρωπαϊκή προοπτική, τότε θα βιώσουμε πάλι αυτό που βιώσαμε την δεκαετία του 1990.
Από αυτήν την άποψη, η σταθερότητα της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προαπαιτούμενο για να μην υπάρξει πάλι πόλεμος στα Βαλκάνια.
Ελπίζω να το κατάλαβε αυτό ο Trump», υπογράμμισε ο Juncker.
Σχετικά με τις κυρώσεις της Αμερικής στη Ρωσία, ο Juncker δηλώνει ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να «ξεκινήσει αντίμετρα εντός ημερών» αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες επηρεαστούν από τις νέες κυρώσεις. Σ
χετικά με την Πολωνία και την Ουγγαρία, αναφέρει ότι έχει καλή σχέση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Victor Orban, αλλά δεν λέει το ίδιο για την πολωνέζα πρωθυπουργό. «Μιλάμε τακτικά, τον βλέπω τακτικά - ακόμα και αν δεν γίνεται πάντοτε γνωστό - επειδή νομίζω ότι δεν θέλω να χάσω την Ουγγαρία», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν για τον Orban.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης