Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Ο κίνδυνος ευρωσκεπτικισμού δεν έχει ξεπεραστεί - Ανησυχητικά σημάδια σε Ελλάδα και Ιταλία

ING: Ο κίνδυνος ευρωσκεπτικισμού δεν έχει ξεπεραστεί - Ανησυχητικά σημάδια σε Ελλάδα και Ιταλία
Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση όσον αφορά την εμπιστοσύνη στην ΕΕ
Με αφορμή τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου σύμφωνα με τα οποία η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της ΕΕ έχει βελτιωθεί σημαντικά, η ING κάνει λόγο για μείωση των φόβων για άνοδο του λαϊκισμού αν και η Ιταλία παραμένει ένας πραγματικός κίνδυνος λόγω των εκλογών το 2018.
«Στις αρχές του 2017, η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης ήταν μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών παγκοσμίως.
Κατά τους τελευταίους μήνες, αυτό υποχώρησε καθώς οι εκλογές σε Αυστρία, Γαλλία και Ολλανδία δεν έφεραν ως αποτέλεσμα την άνοδο του κινδύνου διάσπασης.
Ενώ ο κίνδυνος κοινωνικών αντιδράσεων στην Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει τελειώσει, ο ευρωσκεπτικισμός έχει μειωθεί» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Bert Colijn.
Σύμφωνα με τoν ίδιο, οι οικονομικές επιδόσεις φαίνεται να έχουν συμβάλει θετικά στη βελτίωση του κλίματος απέναντι στους θεσμούς καθώς η άνοδος της οικονομίας έχει συμπέσει με την ανάκαμψη του κλίματος.
«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η πιο θετική εικόνα στην ΕΕ δεν σημαίνει ότι αποκλείεται μια ευρωσκεπτικιστική ψηφοφορία κατά τους επόμενους μήνες.
Η Ιταλία, μαζί με τις εκλογές που θα γίνουν το 2018, παραμένει μια από τις ευρωσκεπτικιστικές χώρες στην ΕΕ.
Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ πράγματι βελτιώθηκε κατά κάποιον τρόπο αλλά παραμένει πολύ χαμηλή στο 36%» επισημαίνει ο ίδιος.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην Ελλάδα τονίζει ότι κατέχει την τελευταία θέση όσον αφορά την εμπιστοσύνη στην ΕΕ και την αισιοδοξία για το μέλλον της, με λιγότερο από το ένα τρίτο των Ελλήνων να δηλώνει αισιόδοξο.
«Αυτό δείχνει ότι η διάθεση για μια ευρωσκεπτικιστική εκστρατεία εξακολουθεί να υπάρχει σε σημαντικές χώρες και ότι ο πολιτικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη μπορεί να έχει ξεπεραστεί, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί» τονίζει στην ίδια ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης