Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 1,7% ο πήχης της ανάπτυξης το 2017, στο 2,4% το ΑΕΠ το 2018 – Με ακραίους φόρους και ρεκόρ κατασχέσεων 1000 την ημέρα

Στο 1,7% ο πήχης της ανάπτυξης το 2017, στο 2,4% το ΑΕΠ το 2018 – Με ακραίους φόρους και ρεκόρ κατασχέσεων 1000 την ημέρα
Μόνο το τρίτο πρόγραμμα φόρτωσε με 15 δισ. νέα βάρη τα ελληνικά νοικοκυριά ενώ μπροστά είναι ακόμη τα δύσκολα για τους Έλληνες με τις νέες «μεταρρυθμίσεις» που ζητούν οι δανειστές…
Σε ανάπτυξη 1,7% του ΑΕΠ προσβλέπει για το 2017 η κυβέρνηση με τους λογαριασμούς των φορολογουμένων να έχουν «στερέψει» από την φορολογική λαίλαπα του τρίτου μνημονίου και από το «μπαράζ» των κατασχέσεων (κοντεύουν 1.000 την ημέρα!) - επί δικαίων και αδίκων - που πραγματοποιεί η εφορία σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει βελτιώσει προς το καλύτερο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα αλλά από μόνη δεν φτάνει έτσι ώστε το ελληνικό ΑΕΠ να τρέξει με ρυθμούς μεγαλύτερους όπως συνέβαινε κάποτε στην προ μνημονίου εποχή.
Τότε ήταν η οικοδομική δραστηριότητα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, το εμπόριο οι πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τη  λοκομοτίβα της ανάπτυξης.
Σήμερα είναι ο τουρισμός και οι… φόροι του μνημονίου, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι…
Μόνο το τρίτο πρόγραμμα φόρτωσε με 15 δισ. νέα βάρη τα ελληνικά νοικοκυριά ενώ μπροστά είναι ακόμη τα δύσκολα για τους Έλληνες με τις νέες «μεταρρυθμίσεις» που ζητούν οι δανειστές…

Το μόνο σίγουρο από όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι η απώλεια εισοδήματος για τα νοικοκυριά, η πτώση της κατανάλωσης, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και ο εφιάλτης της ανεργίας. 
‘Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που η χώρα μπήκε σε μνημόνια και σε  επιτροπεία από τους δανειστές και οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας ακόμη κινούνται
«τρεμοπαίζουν». 
Με εξαίρεση την οικοδομική δραστηριότητα που έχει καταρρεύσει -22,4% για το διάστημα Μάιου  2016 – Απριλίου του2017, μία πρώτη ηλιαχτίδα υπάρχει για το λιανικό εμπόριο το οποίο τον Μάιο σημείωσε οριακή αύξηση 0,3%, τις εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 11,8% τον Ιούνιο ενώ νωρίς ακόμη για τους υπόλοιπους κλαδικούς τομείς.
Είναι αλήθεια ότι η στάση των αγορών που προκάλεσαν τα μνημόνια δημιούργησε με την σειρά της πιέσεις σε όλο τον κύκλο της παραγωγής και του εμπορίου, χονδρικού και λιανικού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια, να μειώνουν προσωπικό ή ακόμη και να κλείνουν.  

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η ανάπτυξη ήταν 0,4%, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα και θα πιάσει τον αναθεωρημένο στόχο 1,8% που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ξεκινήσει και συντάσσουν το βασικό σενάριο του νέου προϋπολογισμού τοποθετώντας τον δείκτη της ανάπτυξης στο 1,7% για το 2017 ενώ και στο 2,4% με 2,5% για το 2018.
Το ΑΕΠ σε απόλυτα νούμερα προβλέπεται να φθάνει στα 187,8 δισ. ευρώ το 2018 από 181,2 δισ. ευρώ.
Βέβαια ανάπτυξη με τους φόρους από την άμεση φορολογία να εκτινάσσονται στα 22,6 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο (από 21,5 δισ. ευρώ το 2017, δηλαδή θα σημειώσουν αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ) και από την έμμεση στα 27,7 δισ. ευρώ (αυξημένοι κατά 3,2% σε σχέση με τα φετινά επίπεδα) είναι ακόμη άγνωστο για το πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί χωρίς να δίνεται η παραμικρή ανάσα στα νοικοκυριά…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης