Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ανησυχία για παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ στη δικαιοσύνη, μετά από την απόφαση υπέρ Κοτζιά

FT: Ανησυχία για παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ στη δικαιοσύνη, μετά από την απόφαση υπέρ Κοτζιά
Η απόφαση υπέρ του Έλληνα ΥΠΕΞ έχει προκαλέσει δριμεία κριτική από ακαδημαϊκούς και δημόσια πρόσωπα
Για φόβους σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times, με αφορμή δικαστική απόφαση υπέρ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη διαμάχη του με το περιοδικό Athens Review of Books.
To δικαστήριο αποφάσισε τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του περιοδικού, για μια επιστολή αναγνώστη, η οποία περιέγραφε τον Νίκο Κοτζιά ως ένα πρώην φανατικό σταλινιστή.
Η απόφαση υπέρ του Έλληνα ΥΠΕΞ έχει προκαλέσει δριμεία κριτική από ακαδημαϊκούς και δημόσια πρόσωπα, όπως σχολιάζουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποστηρίζουν ότι η απόφαση παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο για την ελευθερία της έκφρασης.
Επίσης υπογραμμίζει την ευρεία ανησυχία για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Την περασμένη εβδομάδα η ανησυχία πέρασε τα ελληνικά σύνορα, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να προειδοποιούν την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Μάλιστα οι FT σχολιάζουν ότι η υπόθεση προέκυψε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ε.Ε. βρίσκεται ήδη σε αντιπαράθεση με την Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με το κράτος δικαίου, γεγονός που προκαλεί και ερωτήματα για την ικανότητα της Ε.Ε. να επιβάλει τα δημοκρατικά πρότυπα στον πυρήνα του ευρωπαϊκού project.
Ο εκδότης του περιοδικού, Μανώλης Βασιλάκης, έχει κατηγορήσει τον κ. Κοτζιά για προσπάθεια φίμωσης.
Η απόφαση δεν είναι εφέσιμη, ωστόσο ο κ. Βασιλάκης θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο κ. Κοτζιάς, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί τη σταλινική του ιδεολογία, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα», αναφέρει η ανταποκρίτρια των FT στην Αθήνα, Kerin Hope.
O Μ. Βασιλάκης υποστηρίζει ότι η διαμάχη του με τον κ. Κοτζιά αντανακλά την προβληματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα.
«Αυτή η υπόθεση ξεπερνά την προσωπική διαμάχη.
Ο πραγματικός εχθρός είναι η κυβέρνηση, η οποία δεν πιστεύει σε ένα δημοκρατικό σύστημα με «checks and balances», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 Ο Θάνος Βερέμης, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προειδοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί τον δρόμο του ακραίου λαϊκισμού, στα χνάρια της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, σε μια προσπάθεια να επισκιάσει τις υποχωρήσεις για τα μνημόνια.
«Δεν γνωρίζουμε που θα μας βγάλει αυτός ο δρόμος», τονίζει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης