Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι δανειστές προειδοποιούν το Μαξίμου να μην καθυστερήσει την γ΄ αξιολόγηση - Ζητούν μεταρρυθμίσεις «εδώ και τώρα»

Οι δανειστές προειδοποιούν το Μαξίμου να μην καθυστερήσει την γ΄ αξιολόγηση - Ζητούν μεταρρυθμίσεις «εδώ και τώρα»
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν “συστημένα μηνύματα” με αποδέκτη τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο να μην ρισκάρουν την επιτυχία του προγράμματος
Με το Μέγαρο Μαξίμου να προετοιμάζει το έδαφος για καθυστερήσεις και στην γ' και δυσκολότερη αξιολόγηση, ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν “συστημένα μηνύματα” με αποδέκτη τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο να μην ρισκάρουν την επιτυχία του προγράμματος στο βωμό της “πολιτικής σκοπιμότητας” και του “πολιτικού κόστους”.
Άλλωστε, οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση ο οποίος μίλησε για καθυστερήσεις στην φθινοπωρινή αξιολόγηση με ευθύνη μάλιστα των δανειστών αλλά και για “επαναδιαπραγμάτευση” του συμφωνημένου στόχου για πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Οι δηλώσεις αυτές αλλά και η θερινή ανάπαυλα του οικονομικού επιτελείου δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις “κεραίες” των ξένων θεσμικών με τον επικεφαλής του ESM Κ. Regling να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι χθεσινές (11/10) δηλώσεις του πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα "success story" υπό την προϋπόθεση να τηρηθούν πλήρως οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, μόνο τυχαία δεν έγιναν.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση, χωρίς να ζημιώσει τους φορολογούμενους των υπόλοιπων κρατών.
Αυτή του η φράση για όσους γνωρίζουν τη γλώσσα της οικονομικής διπλωματίας, δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από το αν η Ελλάδα δεν πορευθεί με γνώμονα τα συμφωνηθέντα και η κυβέρνηση επιλέξει να “παίξει μπάλα” με κριτήριο το μικροκομματικό και το πολιτικό συμφέρον, τότε εταίροι και δανειστές δεν θα δείξουν ανοχή ή συμπάθεια.
Επιπλέον, στις δηλώσεις του με αποδέκτες το Μαξίμου και την οδό Νίκης, προχωρούσε σε αντιπαραβολή, θυμίζοντας τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου όπου τα προγράμματα προσαρμογής «ολοκληρώθηκαν με επιτυχία», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει και θυμίζει ότι η Ελλάδα «είναι μια ειδική περίπτωση, καθώς πουθενά αλλού οι δυσκολίες δεν ήταν τόσο μεγάλες και η δημόσια διοίκηση τόσο αδύναμη”.
“Γι΄ αυτό και οι προσπάθειες σταθεροποίησης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, μετά από επτά χρόνια μνημονίου», εξηγεί ο κ. Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Στην ουσία, ο κ. Reglingι ότι η γ' αξιολόγηση περιλαμβάνει σκληρά μέτρα που αφορούν τον περιορισμό του δημοσίου τα οποία “χτυπούν” κατευθείαν στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα ο επικεφαλής του ESM δείχνει ποιος από τους δανειστές θα είναι ο σκληρότερος στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να “κρατήσει καθυστερήσεις” ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να περιορίσει την πολιτική φθορά που θα υποστεί από την ολοκλήρωση και την λήψη των δύσκολων μέτρων της τρίτης αξιολόγησης.
Στη Γερμανία, όπως λέει, ακούγεται συχνά ότι από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα και προειδοποιεί με κομψό τρόπο ότι η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε success story, μόνον «εάν η κυβέρνηση τηρήσει το συμπεφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων” και πως “μόνον εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ESM και τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν μετά το 2018 με πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, εφόσον αυτό χρειαστεί».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης