Τελευταία Νέα
Διεθνή

ESM: Όσο αυξάνονται οι εκδόσεις ομολόγων και τα δάνεια των τραπεζών τόσο αυξάνεται ο ηθικός κίνδυνος για τα κράτη

tags :
ESM: Όσο αυξάνονται οι εκδόσεις ομολόγων και τα δάνεια των τραπεζών τόσο αυξάνεται ο ηθικός κίνδυνος για τα κράτη
Εξετάζεται στην έκθεση αυτός ο μηχανισμός ανάδρασης σε ένα μοντέλο χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης στο οποίο οι τράπεζες υπόκεινται σε διαχειριστικό ηθικό κίνδυνο
Όσο αυξάνονται οι εκδόσεις ομολόγων και τα δάνεια των τραπεζών τόσο αυξάνεται ο ηθικός κίνδυνος για τα κράτη αναφέρει σε ειδική έκθεση του ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης των κρατών της ευρωζώνης.
Με τίτλο bailouts, Moral Hazard and Banks’ Home Bias for Sovereign Debt, προγράμματα διάσωσης, ηθικός κίνδυνος και τράπεζες για το κρατικό χρέος στην έκθεση επισημαίνεται ότι η αύξηση των εγχώριων χρεωστικών τίτλων των τραπεζών μειώνει την ικανότητα των κρατών να εφαρμόσουν με επιτυχία τα μέτρα διάσωσης.
Όταν το κρατικό χρέος χρηματοδοτεί άλλο χρέος που έχει εκδοθεί πρόσφατα και η τιμή του κρατικού χρέους είναι ευαίσθητη σε απρόβλεπτες συνθήκες, τότε τα μέτρα διάσωσης αμβλύνουν την αξία των κρατικών χρεωστικών τίτλων των τραπεζών, καθιστώντας τους τίτλους λιγότερο αποτελεσματικούς.
Εξετάζεται στην έκθεση αυτός ο μηχανισμός ανάδρασης σε ένα μοντέλο χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης στο οποίο οι τράπεζες υπόκεινται σε διαχειριστικό ηθικό κίνδυνο και η εκ των προτέρων βελτιστοποίηση απαιτεί από τους δανειστές να δεσμευτούν για εκ των υστέρων αναποτελεσματικές τραπεζικές διασώσεις.
Ένας ισχυρό κράτος μπορεί να επιθυμεί να θεσπίσει προγράμματα διάσωσης για να αποτρέψει τέτοιες εκκαθαρίσεις εξουδετερώνοντας έτσι τη δέσμευση των δανειστών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η μεροληψία του κράτους για το δημόσιο χρέος μπορεί να προκύψει ως μηχανισμός αποτροπής της διάσωσης και αποκατάστασης της δέσμευσης των δανειστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης