Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Το Βερολίνο απορρίπτει την κοινή ανάληψη χρέους και τα ευρωομόλογα - Τι ανέφερε η Bild

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Το Βερολίνο απορρίπτει την κοινή ανάληψη χρέους και τα ευρωομόλογα - Τι ανέφερε η Bild
Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σχολίασε το δημοσίευμα της Bild, περί στροφής στην πολιτική του Schaeuble
Αυτό που συζητείται εδώ και καιρό είναι η περαιτέρω εξέλιξη του ESM και όχι η από κοινού ανάληψη χρέους ή τα ευρωομόλογα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενη σε σημερινό (23/8/2017) δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, στο οποίο γινόταν λόγος για στροφή στην πολιτική του Wolfgang Schaeuble σε ό,τι αφορά το χρέος κάποιων χωρών της ευρωζώνης.
«Πρώτα να διευκρινίσω κάποια πράγματα, κάποια πράγματα είναι σίγουρα λάθος.
Δεν σχεδιάζουμε καινούργια κονδύλια δισεκατομμυρίων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ούτε πρόκειται για νέα από κοινού ανάληψη χρεών ή ευρωομόλογα», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικων και πρόσθεσε ότι η θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αλλάξει.
Ο ESM έχει ήδη σήμερα πολλές δυνατότητες, είπε η εκπρόσωπος του Schaeuble και αναφέρθηκε στα προγράμματα βοήθειας, κάθε ένα εκ των οποίων, όπως ανέφερε, έχει τις ιδιαιτερότητές του, κάποια λόγω κινδύνου πτώχευσης, κάποια λόγω των τραπεζών.
«Παραμένει όμως η αρχή ότι δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να απαλλάξουμε τα κράτη-μέλη από τη δική τους ευθύνη, αυτό παραμένει αρχή της ευρωπαϊκής μας δημοσιονομικής πολιτικής.
Πρέπει ως πρώτη προτεραιότητα να επιτύχουμε στο επίπεδο των κρατών-μελών αυτά, τα οποία συμφωνήσαμε από κοινού, και τα κράτη-μέλη πρέπει να αντεπεξέλθουν στις ευθύνες τους», τόνισε.
«Ισχύει ότι επιδιώκουμε μία εμβάθυνση της Ευρωζώνης, για αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα από κοινού ανάληψη χρέους ή ευρωμόλογα.
Αυτό το οποίο συζητείται εδώ και κάποιον καιρό -και μάλλον υπάρχει κάποια σύγχυση- είναι η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για περαιτέρω εξέλιξη του ESM ώστε να μπορεί π.χ. να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη.
Για αυτό το θέμα ο υπουργός έχει εκφραστεί επανειλημμένα σε ομιλίες και συνεντεύξεις.
Επί της αρχής όμως είναι σαφές ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει το ίδιο να κάνει τις δικές του απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και για αυτό συνεχίζει να ισχύει για εμάς ότι ευθύνη και πολιτικός έλεγχος για αποφάσεις πρέπει να βρίσκονται σε ένα και το αυτό επίπεδο», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, για να προσθέσει ότι υπάρχει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω ο ESM και ότι ο κ. Schaeuble επέλεγε πάντα συνειδητά την ορολογία «European Monetary Fund» (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο).
«Αν θέλετε να κάνετε τη σύγκριση, τότε πρόκειται περίπου για την κατεύθυνση των πιθανών πεδίων δράσεως για τον ESM (…)
Υπάρχει εδώ και καιρό η πρόταση, η οποία βρίσκει και ευρεία στήριξη στην Ευρώπη, ότι μπορεί ο ESM να εξελιχθεί περαιτέρω στην κατεύθυνση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να παίξει ρόλο ειδικά στην πρόληψη κρίσεων», πρόσθεσε, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για πολύ πρόωρες συζητήσεις, ενώ είναι, όπως είπε, προφανές ότι και ενόψει των εκλογών δεν αναμένονται αποφάσεις.

Τι ανέφερε η Bild

Η Bild σε σημερινό (23/8/2017) της δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες του Νότου της Ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους ή για να στηρίξουν την οικονομίας κατά τη διάρκεια υφέσεων ή φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωζώνη, δεν αποκλείεται αυτό να αποτελέσει και τον προάγγελο ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ), ή ακόμη και τη σύγκλιση της οικονομικής πολιτικής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Επίσης, στο παρελθόν ο Schaeuble έχει υποστηρίξει ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.
Βάσει του δημοσιεύματος, πάντως, της Bild, το οποίο δεν έχει σχολιάσει ακόμα το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, οι πόροι του ESM θα εξελιχθούν σε ένα είδος πρόσθετου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στον οποίο τα κράτη – μέλη θα προσφεύγουν όχι μόνο εάν χρεοκοπήσουν, αλλά επίσης για να ενισχύσουν την οικονομία τους σε δύσκολες οικονομικές στιγμές ή ακόμα και σε φυσικές καταστροφές.
«Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία θα καθιστούσε διαθέσιμα τα χρήματα των φορολογουμένων από την «πίσω πόρτα» προκειμένου να συνδράμει την Ιταλία, τη Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αναπτυχθούν οικονομικά.
Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και το πώς αυτά τα κράτη θα επιστρέψουν τα χρήματα.
Ως αντάλλαγμα ο Schaeuble θέλει να διασφαλίσει μεγαλύτερη επιρροή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού των άλλων ευρωπαϊκών κρατών μέσω του ESM» αναφέρει το δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να παρουσιάσει την πρόταση αυτή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές.



Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ιδέα του Schaeuble έχει ως στόχο να μειώσει τον κίνδυνο νέων κρίσεων.
Θέλει να καταστήσει το ευρώ ανεξάρτητο από τις πολιτικές αλλαγές στα κράτη μέλη, ανεξάρτητο από τις εκλογές.
Σε αντίθεση με το παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται άνευ σημασίας για τη σταθερότητα του νομίσματος αν έρθει στην εξουσία μια αριστερή, μια φιλελεύθερη, μια συντηρητική ή ακόμη μια εθνικιστική κυβέρνηση.
Πάντως, υπενθυμίζεται εδώ ότι υπέρ της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου έχει ταχθεί και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, πρόταση την οποία έχει εντάξει και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός της ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.
Όπως έχει αναφέρει πολλάκις η Merkel, βάση στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να αποτελέσει ο νυν ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να διαδραματίσει ένα τέτοιο Ταμείο απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα χωρών της Ευρωζώνης «μεγαλύτερο ρόλο, ενδεχομένως και τον μοναδικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης