Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Τα QE παγκοσμίως και τα ETFs έχουν δημιουργήσει μια ασταθή αγορά μιας κατεύθυνσης

tags :
Citigroup: Τα QE παγκοσμίως και τα ETFs έχουν δημιουργήσει μια ασταθή αγορά μιας κατεύθυνσης
Οι παθητικές επενδύσεις μέσω των ETFs είναι μη βιώσιμες και εύθραυστες
Τις ανησυχίες τους όχι μόνο σχετικά με τις αυξημένες αποτιμήσεις και την πιθανότητα διόρθωσης της αγοράς, αλλά και για τον ενδεχόμενο κίνδυνο οι αγορές να έχουν αναπτυχθεί μονόπλευρα, εκφράζει ένας αυξανόμενος αριθμός διαχειριστών κεφαλαίων, σύμφωνα με ανάλυση του Matt King της Citigroup.
Ο ίδιος αναφέρεται σε μια τάση που παρατηρείται μεταξύ των αναλύσεων τα τελευταία 2-3 χρόνια ότι «ο υπ' αριθμόν 1 ύποπτος για το ενδεχόμενο δημιουργίας τέτοιας τάσης είναι τα ETFs.
Όπως έχει πει ο Paul Singer, οι παθητικές επενδύσεις μέσω των ETFs είναι μη βιώσιμες και εύθραυστες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να καταβροχθίσουν τον καπιταλισμό».
Ωστόσο, ο ίδιος αναρωτιέται, φταίνε τα ETFs ή είναι απλά ένα σύμπτωμα κάποιας άλλης υποκείμενης τάσης;

Η μετατόπιση από την ενεργητική στην παθητική διαχείριση

«Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι διαχειριστές διαμαρτύρονται.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, η σωρευτική εισροή στα αμοιβαία κεφάλαια των Η.Π.Α. υψηλής απόδοσης είναι ακριβώς μηδενική, ενώ τα ETFs υψηλής απόδοσης έχουν εισροές 40 δισ. δολάρια» αναφέρεται στην ανάλυση.
Όπως τονίζει, όμως, δεν είναι μόνο οι επενδυτές που ανησυχούν για τις ροές στα ETFs, καθώς το ίδιο συμβαίνει και με τις ρυθμιστικές αρχές, όπου έχει σημάνει «συναγερμός για την δραματική ανάπτυξη των ETFs, που επικεντρώνονται κυρίως στην πιθανότητα μιας ξαφνικής αντιστροφής, παρ' όλο που οι υπεύθυνοι των ETFs υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα τα ETFs να διαπραγματεύονται σε discount έναντι της καθαρής αξίας ενεργητικού τους δίνει μια πρόσθετη έξοδο διαφυγής σε σχέση με τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια αορίστου χρόνου».
Αλλά, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, υπάρχει ένα παζλ, είναι ένας συνδυασμός.
Όπως προκύπτει, οι ροές των ETFs έχουν αποδειχθεί πολύ πιο σταθερές από τις ροές αμοιβαίων κεφαλαίων.
«Είτε η πιθανότητα μιας μελλοντικής αντιστροφής είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι φαίνεται στα ιστορικά δεδομένα, είτε το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα ETFs», αναφέρεται στην ανάλυση του King.


Επιπλέον, είναι περίεργο για τους διαχειριστές κεφαλαίων να διαμαρτύρονται για κάτι που βασικά θα πρέπει να δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες γι' αυτούς.
Έτσι, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν φταίνε οι διαχειριστές κεφαλαίων ή «εάν υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας που εμποδίζει την εμφάνιση αυτών των ευκαιριών με τον τρόπο που η θεωρία λέει ότι πρέπει να είναι;».
Η απάντησή του για το γιατί το ισχύον καθεστώς της αγοράς έχει κάνει ενεργούς επενδυτές ένα είδος προς εξαφάνιση έχει να κάνει με δύο πράγματα: ρεκόρ χαμηλής μεταβλητότητας και ρεκόρ χαμηλής διασποράς.
«Η διασπορά τόσο στα ομόλογα όσοι και στις μετοχές βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα» επισημαίνει ο King στην ανάλυση του.



Σύμφωνα με την ανάλυση της Citigroup, ο συνδυασμός των ETFs και των QE οδήγησε σε αγορές μονής κατεύθυνσης, όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η συγκέντρωση των επενδυτών και η συμπεριφορά σαν κοπάδι: «για εμάς, η πραγματική ζημία στις αγορές τα τελευταία χρόνια είναι μια αύξηση της συμπεριφοράς κοπαδιού.
Τα ETFs συμβάλλουν στην τάση αυτή αλλά δεν αποτελούν τον κύριο οδηγό της».
Το αποτέλεσμα είναι μια αγορά που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ρευστότητας.
Πάντως, ο King καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: είτε το QE είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τα ETFs είτε κάποιοι διαφορετικοί παράγοντες ευθύνονται, το πρόβλημα με τις αγορές μιας κατεύθυνσης είναι στην ουσία δεν είναι μονόδρομες.
Όπως προειδοποιεί ο ίδιος «αρά ή γρήγορα το κοπάδι επιστρέφει.
Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο ότι τα σημερινά χαμηλά επίπεδα ρευστότητας είναι παραπλανητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης