Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πηγές Μαξίμου: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Πηγές Μαξίμου: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
Tο Impact hub Athens αποτελεί τμήμα ενός Παγκόσμιου Δικτύου, με μέλη σε 120 πόλεις
Τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, την συνεργατική-συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σε μία δομή η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στο Impact hub Athens. 
Επισημαίνεται ότι το Impact hub Athens αποτελεί τμήμα ενός Παγκόσμιου Δικτύου, με μέλη σε 120 πόλεις, σκοπός του οποίου είναι να προσφέρει στήριξη (υποδομές, συμβουλευτική, κλπ) σε εγχειρήματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ).
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, την συνεργατική-συνεταιριστική επιχειρηματικότητα που έχει πρωταρχικούς σκοπούς:
-την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
-την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των ίδιων των εργαζομένων.
-τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.
Απευθυνόμενος στα μέλη του δικτύου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει και θα συνεχίσει να ενισχύει την ΚΑΛΟ θεσμικά και χρηματοδοτικά.
Τονίζοντας τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η ΚΑΛΟ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι προβάλλουν ένα άλλο τρόπο ζωής, ένα διαφορετικό σύστημα αξιών. Είπε ειδικότερα, ότι οι λέξεις κλειδιά στην Αλληλέγγυα Οικονομία, δεν είναι ο ανταγωνισμός και το κέρδος, αλλά η συνεργασία, η συνεργατικότητα, η αλληλοβοήθεια, η καινοτομία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Τέτοια εγχειρήματα, σημείωσε, τα οποία στηρίζονται στη συνεργασία, την  αλληλοβοήθεια, πειραματίζονται, και καινοτομούν, ενισχύουν την οικολογική συνείδηση, έχουν κοινωνικό όφελος και συμμετέχουν νέοι, είναι τα απαραίτητα συστατικά για την δημιουργία ενός ευοίωνου μέλλοντος.
Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι η σημασία της Αλληλέγγυας Οικονομίας αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερη δυναμική στη χώρα μας την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ Γαλλία, Ισπανία) συμβάλει πάνω από 10% στο ΑΕΠ τους. Συγκεκριμένα η Αλληλέγγυα Οικονομία συμβάλει:
-στην αύξηση της απασχόλησης.
-προσφέρει θέσεις εργασίας με δικαιώματα.
-αποτελεί δημιουργική διέξοδο και ενισχύει την έμπνευση των νέων ανθρώπων.
-φρενάρει το braindrain.
-το «προϊόν» έχει κοινωνικό όφελος.
Τα μέτρα υπέρ ενίσχυσης ΚΑΛΟ
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και πιο συγκεκριμένα:
- Με το νόμο 4430/2016, διεύρυνε το πεδίο δραστηριοποίησης των ΚΑΛΟ. Δεν απευθύνονται, πλέον, μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Οι νέες επιχειρήσεις δεν δραστηριοποιούνται μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους (πρόνοια, εστίαση) αλλά και σε σύγχρονους παραγωγικούς τομείς, όπως η πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες, η παραγωγή και η μεταποίηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων και αποτελεί πεδίο ευκαιρίας για πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις.
- Ίδρυσε Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, χαρτογράφησε για πρώτη φορά το πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας και προσφέρει χρηματοδότηση, ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση επιχειρήσεων ΚΑΛΟ.
- Τον Οκτώβριο του 2017, ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ. Με στόχο την υποστήριξη φορέων ΚΑΛΟ που αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό, με την παροχή μικροδανείων, εγγυήσεων μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές, κλπ.
- Παράλληλα, την ίδια περίοδο, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ (μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, λειτουργικά έξοδα, δαπάνες εξοπλισμού). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ΚΑΛΟ έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
- Μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε ολόκληρη τη χώρα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης