Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Αναγνωρίστε τη νέα πραγματικότητα στη χώρα», ζήτησαν από την Ελλάδα τα Σκόπια

«Αναγνωρίστε τη νέα πραγματικότητα στη χώρα», ζήτησαν από την Ελλάδα τα Σκόπια
Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθεια ένταξης των Σκοπίων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, μόνο όταν τηρηθούν οι προϋποθέσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
Να αναγνωρίσει τη «νέα πραγματικότητα» στη χώρα, κάλεσαν σήμερα (31/8/2017) τα Σκόπια την Ελλάδα, καθώς και να υποστηρίξει την προσπάθεια προσχώρησής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα απαιτούσε να ξεπεραστεί η διαμάχη γύρω από το όνομα της χώρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters».
Όπως αναφέρει το «Reuters», η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στις προσπάθειες της πρώην γιουγκοσλαβικής χώρας να συμμετάσχει στις δύο ενώσεις, λόγω της διαμάχης δεκαετιών σχετικά με το όνομα «Μακεδονία».
Η Αθήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο, υποστηρίζει ότι η χρήση του ονόματος συνεπάγεται εδαφική απαίτηση επί της βόρειας περιοχής της Μακεδονίας.
Το μόνο που έχει συμφωνηθεί είναι ότι η χώρα μπορεί να αναφέρεται διεθνώς ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή FYROM/ΠΓΔΜ.
Αλλά η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια του πρωθυπουργού Zoran Zaev, που ανέλαβε τον Μάιο, δεσμεύτηκε να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., για την οποία οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις προϋποθέσεις.
Για να δείξει τη δέσμευσή της, η κυβέρνηση Zaev υπέγραψε μια συνθήκη φιλίας με τον γείτονά της στα ανατολικά, τη Βουλγαρία, αυτό το μήνα, που αποσκοπούσε στο τέλος των χρόνιων διπλωματικών διαμαρτυριών.
«Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα στη Μακεδονία και την ειλικρινή επιθυμία μας για φιλία.
Αναμένουμε και ελπίζουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Nikola Dimitrov, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.
Ήταν η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών από τον Μάιο.
«Μιλήσαμε για τη διαδικασία, για το πώς θα προχωρήσει, για τις μεθόδους και τις λεπτομέρειες, αλλά μιλήσαμε επίσης για το ποια ακριβώς είναι τα συμφέροντα και οι ανησυχίες των δύο πλευρών», συνέχισε ο Dimitrov.
Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθεια ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, μόνο όταν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη, ενώ δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.
Όπως αναφέρει το «Reuters», η διαμάχη για το όνομα μετράει σχεδόν 26 χρόνια με καμία προφανή πρόοδο.
Η Αθήνα επέμεινε στο παρελθόν ότι τα Σκόπια θα έπρεπε να χρησιμοποιούν ένα σύνθετο όνομα όπως «Νέα» ή «Άνω» Μακεδονία.
Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Nikola Gruevski έχτισε τη σχεδόν επί μια δεκαετία κυριαρχία του στον εθνικισμό και αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα ελληνικά αιτήματα.
Οι Κοτζιάς - Dimitrov εξέφρασαν από κοινού την ισχυρή βούλησή τους για την ενίσχυση και επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με έμφαση την ικανοποίησή τους για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα.
Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του μίλησε «από καρδιάς», όπως τόνισε, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα εξήλθε από την πολιτική κρίση στην οποία είχε περιέλθει και επανήλθε η ομαλότητα.
«Χαίρομαι», είπε χαρακτηριστικά «που δικαιώθηκε η πολιτική μας της μη επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας σας», τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής χώρας.
«Η σταθερότητά σας τροφοδοτεί τη δική μας και η ανάπτυξή μας τροφοδοτεί τη δική σας», πρόσθεσε, σημειώνοντας επίσης ότι «η Ελλάδα αντιστάθηκε σε κάθε μορφής κυρώσεις εναντίον της ΠΓΔΜ».
«Το ζήτημα είναι να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να πούμε ότι θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα», δήλωσε.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε, ο δρόμος προς την Ε.Ε. απαιτεί να εγκαταλειφθεί ο αλυτρωτισμός, να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος καλλιεργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης.
«Είμαστε δύο κράτη που μπορούν και τα δύο να κερδίσουν», τόνισε, εξηγώντας ότι σε αυτό το πνεύμα και με αυτήν την πίστη εργάστηκε ο ίδιος μέχρι τώρα όσον αφορά στην ΠΓΔΜ, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Επέμεινε δε ως προς την ανάγκη δημιουργίας μίας κουλτούρας συναίνεσης και συμβιβασμού στα Βαλκάνια προς όφελος της σταθερότητας και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του συνόλου των χωρών της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο Dimitrov εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Κοτζιά στα Σκόπια, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις στο μέλλον.
Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο των ΜΟΕ, την εποικοδομητική συνάντηση και το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του στην περαιτέρω επέκτασή τους.
Ερωτηθείς για το θέμα της απομάκρυνσης των αλυτρωτικών συμβόλων -αγαλμάτων, μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων- εξήγησε ότι η νέα κυβέρνηση «έχει πάρει το μάθημά της από τα προηγούμενα χρόνια», τονίζοντας ότι «δεν είναι "έξυπνο" να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες επ΄ αυτού».
Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «πως οι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν θέλουν να βλέπουν χάρτες άλλων χωρών με τη χώρα τους μέσα σε αυτούς», έτσι κατανοεί ο ίδιος «τις ανησυχίες και τις ενστάσεις των άλλων χωρών όταν βλέπουν τη δική τους σε χάρτες της δικής μας χώρας».
«Αυτό που επιδιώκουμε και προσδοκούμε είναι η μεγάλη Ευρώπη», είπε με έμφαση ο Dimitrov.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev, κατά την οποία εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας με θετικό πνεύμα και, κυρίως, η δημιουργία των συνθηκών που θα διευκολύνουν την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων.
Ο Zaev τόνισε την επιθυμία της χώρας του να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να διευρύνει την διμερή συνεργασία σε πολλαπλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων τουρισμού, επενδύσεων και ενέργειας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προσπάθεια της κυβέρνησής του να επιδείξει σεβασμό στις ελληνικές ευαισθησίες, ενώ επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησής του να απόσχει από προκλητικές ενέργειες αλυτρωτικής φύσης.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την πρόοδο προς την εκπλήρωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ αλλά υπό την προϋπόθεση της εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού, την επίλυση του ονοματολογικού και φυσικά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Προσέθεσε δε ότι η Ελλάδα είναι πολύ καλός γείτονας, δεν έχει καμία βλέψη έναντι της βορείου γείτονος της, και είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας, ως το παλαιότερο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ως προς το ονοματολογικό, συζητήθηκε σε θετική ατμόσφαιρα, εστιάζοντας στη διαδικασία και τα επόμενα πιθανά βήματα, ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες που θα μπορέσουν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις στο μέλλον.
Ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει τις επαφές του με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ το πρόγραμμά του θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της χώρας Gjorge Ivanov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης