Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί καθαρός δανεισμός ύψους 2,5 δισ. ευρώ από εισηγμένες σε επιτήρηση;

Θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί καθαρός δανεισμός ύψους 2,5 δισ. ευρώ από εισηγμένες σε επιτήρηση;
Εξαιρετικά χαμηλό το συνολικό EBITDA των επιχειρήσεων και δεν είναι αρκετό να καλύψει ούτε τους τόκους των δανείων
Ενώ ήδη οι τράπεζες έχουν αρχίσει να βγάζουν στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία εισηγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, το ερώτημα για το αν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν κάποια στιγμή χρέη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που αφορά στον καθαρό δανεισμό των εισηγμένων που διαπραγματεύεται στην επιτήρηση ίσως δεν θέλει απάντηση.
Με βάση τα μεγέθη του 2016 και κυρίως τα EBITDA που παράγουν οι 28 εταιρείες της εν λόγω κατηγορίας είναι σχεδόν απίθανο να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός αυτός.
Οι τράπεζες έχουν ήδη βγάλει στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία της Πήγασος, έχουν στείλει κατασχετήρια στη Medicon και προσπαθούν να ρυθμίσουν χρέη άλλων εταιρειών σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν και τις εταιρείες και να μην γράψουν οι ίδιες μεγάλες χασούρες.
Μάλιστα σε κάποιες πιέζονται και οι επιχειρηματίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη με την «απειλή» ότι θα κεφαλαιοποιηθούν υποχρεώσεις και θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους.
Συνολικά και με βάση πάντα τα στοιχεία 2016, αφού παρά το γεγονός ότι είμαστε στον Σεπτέμβριο του 2017 ακόμα δεν έχουμε μάθει τι έγινε στο εξάμηνο της χρήσης, οι εισηγμένες της κατηγορίας «υπό επιτήρηση» έχουν καθαρό δανεισμό 2,5 δισ. ευρώ και EBITDA μόλις 115 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως τα δάνεια είναι σχεδόν αδύνατο να εξυπηρετηθούν αν έχουν μέσο επιτόκιο 5% και όλο το EBITDA πήγαινε στα δάνεια.
Επιπλέον και ο τζίρος των εταιρειών είναι μικρότερος από τον καθαρό δανεισμό και διαμορφώθηκε στα 1,67 δισ. ευρώ σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που συγκέντρωσε η Beta ΑΧΕΠΕΥ.
Τον μεγαλύτερο δανεισμό έχει η Euromedica με 391 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ και ακολουθεί η Frigoglass, για την οποία το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αποτελέσματα εννεαμήνου όπου θα φανεί τι έχει γίνει με την αναδιάρθρωση, το κούρεμα, την αύξηση κεφαλαίου κ.α.
Στο εξάμηνο πάντως που δημοσίευσε ο καθαρός δανεισμός είχε μικρή αύξηση και ανήλθε στα 330 εκατ. ευρώ με την τελική γραμμή να είναι έντονα αρνητική.
Η Forthnet χρωστούσε 312 εκατ. ευρώ και χρωστά περισσότερα στο εξάμηνο 2017, η Σφακιανάκης 292 εκατ. ευρώ, η ΑΝΕΚ 273 εκατ. ευρώ, η Πήγασος 165 εκατ. ευρώ, η Pasal 128 εκατ. ευρώ, η Μπήτρος 120 εκατ. ευρώ και μικρότερος στη συνέχεια είναι ο καθαρός δανεισμός για Lavipharm με 76 εκατ. ευρώ, Νίκας με 66 (όπου αναμένονται και εδώ οι καταστάσεις που θα έχουν την πώληση ακινήτου, την αύξηση κεφαλαίου και το κούρεμα), η Dionic 58 εκατ. ευρώ και η Ακρίτας με 51 εκατ. ευρώ.  
Στο τέλος του πίνακα ξεχωρίζει η Δομική Κρήτης η οποία χρωστάει μόλις 2,5 εκατ. ευρώ  και έχει EBITDA λίγο κάτω από 1 εκατ. ευρώ επομένως θα μπορούσε να τα καταφέρει και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πάει καλύτερα.





Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης