Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον μισθολογικό τους «παράδεισο» ζούσαν οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ - Μισθοί 210 εκατ, έσοδα 300 εκατ

tags :
Στον μισθολογικό τους «παράδεισο» ζούσαν οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ - Μισθοί 210 εκατ, έσοδα 300 εκατ
Στα 210 εκατ. ευρώ οι μισθοί, όταν τα έσοδα φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ
«Νοικοκυρεύονται» τα ΕΛΤΑ.
Η πρόεδρος, Ευφροσύνη Σταυράκη, και ο διευθύνων σύμβουλος, Ιωάννης Ζαρολιάγκης, έβαλαν σε εφαρμογή το πιο δύσκολο εγχείρημα της τελευταίας δεκαετίας: την περικοπή δαπανών και πιο συγκεκριμένα τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Είναι η πρώτη φορά από την εποχή των μνημονίων που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση και μάλιστα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι προηγούμενες διοικήσεις δεν τολμούσαν να κόψουν δαπάνες.
Τα πιο αξιοσημείωτο είναι, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ως βασικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο, το μισθολογικό κόστος να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% των εξόδων ή τις συνολικές πωλήσεις της κρατικής εταιρείας.
Τα ΕΛΤΑ ζούσαν στον… μισθολογικό τους «παράδεισο» από το 2009 μέχρι σήμερα, όταν οι εργαζόμενοι του στενού δημόσιου τομέα είχαν δεχθεί περικοπές μισθών έως 50%.
Η μοναδική οικονομική απώλεια που είχαν οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ ήταν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το μισθολογικό κόστος είχε διατηρηθεί στα επίπεδα της οικονομικής ευφορίας του 2009.
Στα τέλη του 2016 το μισθολογικό κόστος έφθανε τα 210 εκατ. ευρώ, όταν τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώνονταν περίπου στα 310 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή το 66% των εσόδων πήγαινε στη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Έτσι, ο ετήσιος μέσος μισθός διαμορφώνεται σε 35.000 ευρώ, αφού ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 6.000 υπαλλήλους.
Η παρούσα διοίκηση των ΕΛΤΑ, έχοντας πλήρη επίγνωση των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης, επέλεξε να πάρει την σκληρή απόφαση μείωσης των μισθών στα επίπεδα του 13,8% για τους εργαζόμενους, με την προοπτική τα ΕΛΤΑ να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους και την παρουσία τους στην ελεύθερη αγορά.
Η εφαρμογή του μέτρου μείωσης των αποδοχών εκτιμάται ότι θα μειώσει τα έξοδα μισθοδοσίας κατά 2,3 εκατ. ευρώ το μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα (5/9/2017) πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχει ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ και ο εκπρόσωπος της Eurobank, καθώς η τράπεζα κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΤΑ.
Το βασικό θέμα είναι η έγκριση των ετήσιων οικονομιών καταστάσεων.
Για την οικονομική χρήση 2016 τα ΕΛΤΑ παρουσίασαν κέρδη 400.000 ευρώ προ φόρων και οι συνολικές πωλήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώθηκαν σε 315 εκατ. ευρώ, από 336 εκατ. ευρώ το 2015.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης