Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann: Η ΕΚΤ προτείνει αυτόματη επέκταση των ωριμάνσεων στα ομόλογα σε περίπτωση αιτήματος διάσωσης

tags :
Weidmann: Η ΕΚΤ προτείνει αυτόματη επέκταση των ωριμάνσεων στα ομόλογα σε περίπτωση αιτήματος διάσωσης
Ο αδύναμος πληθωρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρίσκεται η ΕΚΤ, τόνισε ο  Weidmann
Την αυτόματη επέκταση των ωριμάνσεων στα ομόλογα της Ευρωζώνης, στην περίπτωση που η χώρα έκδοσης υποβάλει αίτημα διάσωσης, προτείνει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον διοικητή της Bundesabank, Jens Weidmann.
Ο αδύναμος πληθωρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρίσκεται η ΕΚΤ, τόνισε ο  Weidmann, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Το επίπεδο του πληθωρισμού και η αβεβαιότητα σχετικά, βρίσκονται πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ να τηρήσει στάση αναμονής για τη νομισματική πολιτική, εξήγησε ο Weidmann.
Όπως τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, μακροπρόθεσμα η νομισματική πολιτική δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει κόντρα στη θέληση των πολιτών σε δημοκρατικά κράτη.
Ο Weidmann χαρακτήρισε λανθασμένη την άποψη ότι το τύπωμα χρήματος αποτελεί λύση για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς οδηγεί τελικά σε υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας σημείωσε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα χρειαστεί σταθερότητα στο μέλλον, προκειμένου να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Ο Weidmann υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να μηδενιστούν οι οικονομικοί δεμσοί ανάμεσα στις τράπεζες και στα κράτη -μέλη της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ συζήτησε 4 σενάρια για το QE - Προϋπόθεση για τη μείωση η μεγαλύτερη συναίνεση

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, μπορεί ο Mario Draghi να διέψευσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΚΤ συζήτησε την πιθανότητα αλλαγής του μείγματος νομισματικής πολιτικής, ωστόσο πηγές του Reuters διαρρέουν ότι το ΔΣ της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης συζήτησε 4 σενάρια μείωσης του QE.
Προϋπόθεση για τη μείωση της νομισματικής χαλάρωσης θα είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με το Reuters, ανάμεσα στις επιλογές είναι η σταδιακή μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών τίτλων στα 40 δισ. ή 20 δισ. ευρώ.
Οι επιλογές της επέκτασης του QE περιλαμβάνουν τους 6 ή τους 9 μήνες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στη χθεσινή συνέντευξη ο Draghi προανήγγειλε ότι μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν σημαντικές αλλαγές στο μείγμα νομισματικής πολιτικής.
Τον Οκτώβριο αναμένονται σημαντικές αποφάσεις, αλλά αυτές δεν θα ληφθούν με βιασύνη.
Είναι περίπλοκο ζήτημα το QE.
Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης