Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση ματ του Πεκίνου για την υποτίμηση του γουάν - Ανησυχία στην Ουάσιγκτον

Κίνηση ματ του Πεκίνου για την υποτίμηση του γουάν - Ανησυχία στην Ουάσιγκτον
Για το Πεκίνο, η διατήρηση της σταθερότητας στην οικονομία και στις αγορές είναι μια σημαντική προτεραιότητα μπροστά από την ανακατανομή της εξουσίας
Η ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα το Πεκίνο, που βλέπει να χάνεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των κινέζων εξαγωγέων και να πλήττεται ένας κλάδος - ατμομηχανή για την κινεζική οικονομία.   
Να σημειωθεί ότι το κινεζικό γουάν συνεχίζει το ράλι μέσα στο 2017, διαγράφοντας όλες τις απώλειες που είχε σημειώσει το 2016, με τους αναλυτές στην αγορά Forex, να αναμένουν να συνεχίσει την ανοδική του πορεία για το υπόλοιπο του 2017.
Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος διαμορφώνεται στα 6,5151 γουάν/ δολάριο.
Το γουάν έχει ενισχυθεί πολύ ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν.
Η ικανότητα ελέγχου της κυβέρνησης "τοποθετεί το κινεζικό γιουάν και την Κίνα ως πηγή σταθερότητας εν μέσω αβέβαιων πολιτικών και οικονομικών εποχών", γράφει σε σημείωμα ο Callum Henderson, διευθύνων σύμβουλος του Eurasia Group.
Και "αποφεύγει κάθε πιθανότητα η αμερικανική κυβέρνηση να κατηγορήσει το Πεκίνο προσπαθεί να αποδυναμώσει το νόμισμά του πριν από το  19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος και την επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου Donald Trump στην Κίνα".
Το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας πρόκειται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου και είναι το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της χώρας εδώ και πέντε χρόνια, με αποκορύφωμα την αλλαγή των ανώτερων βαθμίδων ηγεσίας.
Για το Πεκίνο, η διατήρηση της σταθερότητας στην οικονομία και στις αγορές είναι μια σημαντική προτεραιότητα μπροστά από την ανακατανομή της εξουσίας.
Είναι ενδεικτικό ότι η Capital Economics, δημοσίευσε στις 31 Αυγούστου 2017 τις τελευταίες προσαρμοσμένες προβλέψεις της, με προσδοκίες ότι η ισοτιμία γουάν με το δολάριο θα διαμορφωθεί στα 6,6 γουάν/δολάριο μέχρι το τέλος του 2017, 6,4 το 2018 γουάν/δολάριο και 6,2 γουάν/δολάριο το 2019.
Αυτό ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου για το Πεκίνο, το οποίο αναζητά τρόπους να σταματήσει το ράλι του γουόν, χωρίς όμως να φαίνεται ότι είναι υπέυθυνη η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσιεύει την επόμενη έκθεσή του σχετικά με τις συναλλαγματικές πρακτικές των εμπορικών εταίρων τον Οκτώβριο του 2017.
Τον Απρίλιο του 2017 το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του τόνιζε ότι αποτελεί τεστ για το Πεκίνο ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί την ανατίμηση του γουάν ενίσχυσης χωρίς να αυξήσει την οργή της Ουάσινγκτον.
Ωστόσο όπως φαίνεται το Πεκίνο βρήκε τον τρόπο να βάλει "φρενο" στο ράλι του γουάν, χωρίς να θεωρείται υπέυθυνο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε στην αλλαγή της νομοθεσίας για τους διαπραγματευτές συναλλάγματος καθώς μείωσε από το 20% στο 0% την υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών με την αλλαγή να τίθεται σε ισχύ στις 11 Σεπτεμβρίου 2017.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2015, οι τράπεζες, τα ταμεία και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαπραγματεύονταν στις αγορές συναλλάγματος έπρεπε να κρατήσουν το 20% των πωλήσεων των τελευταίων μηνών ως αποθεματικά σε μια κίνηση που αποσκοπούσε στον περιορισμό της κερδοσκοπίας έναντι του γουάν.
Στη συνέχεια, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας "τιμωρούσε" περαιτέρω τους traders, ή μάλλον όσους άνοιγαν θέσεις short, ενισχύοντας τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις περιθωρίου σε θέσεις short συναλλάγματος, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την παραμονή σε θέση short για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τι συνέβη τώρα;
Λοιπόν, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μόλις έδωσε ένα πράσινο φως στους ίδιους κερδοσκόπους στις αγορές συναλλάγματος τους οποίους επέκρινε, τιμώρησε και πολλές φορές συνέλαβε, να μπορούν να κερδοσκοπήσουν απρόσκοπτα.
Αυτή είναι μια λαμπρή λύση στα προβλήματα του Πεκίνου.
Μειώνει το γουάν από τη μία πλευρά και από την άλλη, δεν είναι Κεντρική Τράπεζα της Κίνας που χειρίζεται το νόμισμα, είναι οι κακοί κερδοσκόποι που είναι "ένοχοι".





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης