Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της Καταλονίας, 20 μέρες πριν το δημοψήφισμα

Guardian: Μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της Καταλονίας, 20 μέρες πριν το δημοψήφισμα
Μεγάλη ένταση ανάμεσα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Τη Δευτέρα 11/9 το απόγευμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν σε όλη την Καταλονία για την εθνική εορτή, την Diada, για την πτώση της Βαρκελώνης στον ισπανικό πόλεμο του 1714, γράφει ο Guardian.
Έκτοτε, ολόκληρη η περιοχή έχασε σταδιακά τους θεσμούς και τις ελευθερίες της, αλλά από το 2012 αυτές οι εκδηλώσεις έχουν πάρει και μία πολιτική χροιά και για εκείνους που επιδιώκουν την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία δεν είναι ένα καρναβάλι, αλλά μία διαδήλωση.
Αυτή τη χρονιά η Diada θα πραγματοποιηθεί λιγότερο από ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο η Μαδρίτη θεωρεί παράνομο.
Την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνήτης της Καταλονίας που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της, αψήφησε την ισπανική κυβέρνηση, περνώντας τον σχετικό νόμο για το δημοψήφισμα, έτσι ώστε να διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου.
Το νομοσχέδιο γρήγορ ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας και οι εισαγγελείς εξετάζουν αν θα πρέπει να απαγγελθούν και κατηγορίες στον Καταλανό πρόεδρο Carles Puigdemont και άλλα μέλη της τοπικής κυβέρνησης για ανυπακοή και κατάχρηση εξουσίας.
Την Παρασκευή 8/9 η αστυνομία έκανε έρευνα σε δύο εφημερίδες και ένα τυπογραφείο στην Καταλονία εν όψει του δημοψηφίσματος, με τον Puigdemont να γράφει στο Twitter ότι "δεν έψαχναν για ψηφοδέλτια, ψάχνονταν για καυγά".
Παρά την επιμονή της ισπανικής κυβέρνησης ότι το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει, ο κυβερνήτης της Καταλονίας επιμένει με τη σειρά του ότι θα διεξαχθεί κανονικά και κάλεσε τον κόσμο να βγει στον δρόμο για να το στηρίξει.
Ο Jordi Sanchez από την Εθνική Επιτροπή της Καταλονίας ανέφερε με τη σειρά του ότι το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου δίνει μία άλλη δυναμική στη φετινή Diada.
"Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μία δέσμευση στην κυριαρχία μας μέσω του δημοψηφίσματος και μία επιθυμία να λύσουμε αυτή τη διαφωνία ή, σύγκρουση - όπως θέλετε πείτε την - που κρατάει εδώ και έξι χρόνια" υποστήριξε σχετικά.
"Η Diada είναι μία ιστορική μέρα, διότι συμβολίζει τις ελευθερίες που χάσαμε πριν από 300 χρόνια, αλλά για πολύ κόσμο σήμερα η Diada είναι η μέρα που δείχνει ότι το μέλλον μπορεί να είναι διαφορετικό από το παρόν και το παρελθόν".

Δεν έχουν, πάντως, την ίδια άποψη όλοι οι Καταλανοί και ο Alex Ramos, αντιπρόεδρος της Πολιτικής Κοινωνίας της Καταλονίας και κατά της ανεξαρτησίας, είπε ότι η Diada είναι μία μέρα μνήμης, αλλά όχι όπως επιχειρούν να τη μεταφράσουν αρκετοί.
"Ήταν ένας πόλεμος ενάντια στη μοναρχία τότε και όχι ενάντια στην Καταλονία, όπως προσπαθούν να τον παρουσιάσουν".
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το κίνημα για την ανεξαρτησία έχει ένα ταλέντο στο να βγάζει τον κόσμο στους δρόμους, αλλά αρκετοί πολίτες έχουν αρχίσει να κουράζονται από όλη αυτή τη διαδικασία και θέλουν να επιλυθεί χωρίς άλλα προβλήματα.
"Σε τελική ανάλυση είναι σαν ένας οικογενειακός καυγάς, δεν πρόκειται για μία κόντρα ανάμεσα στην Ισπανία και την Καταλονία, αλλά μεταξύ μερικών Καταλανών και άλλων και η ανεξαρτησία δεν θα μας προσφέρει τίποτα παραπάνω, ούτε οικονομικά, ούτε συναισθηματικά" κατέληξε ο Ramos.
O Antonio Baroso, αναλυτής της Teneo Intelligence, υποστήριξε ότι οι φετινές εκδηλώσεις της Diada θα χρησιμοποιηθούν από τους αυτονομιστές για να στείλουν όσο πιο δυνατά γίνεται το μήνυμα για την ανεξαρτησία σε όλο τον κόσμο.
"Θα τη μονοπωλήσει το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας και θέλουν να κάνουν επίδειξη ισχύος κατεβάζοντας πολύ κόσμο στον δρόμο, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο το πλήθος, όσο η κινητοποίηση η ίδια" συμπλήρωσε ο Baroso.
Ανέφερε επίσης ότι το δημοψήφισμα μάλλον δεν θα γίνει, αν και το θέλει η πλειοψηφία των Καταλανών.
Το 49,4% των Καταλανών, όμως, είναι ενάντια στην ανεξαρτητοποίησή τους, ενώ το 41,1% υπέρ σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιουλίου 2017.
Πάντως, μία δημοσκόπηση της τελευταίας εβδομάδας έδειξε ότι το ναι (στην ανεξαρτησία) συγκεντρώνει ποσοστό 72% και η συμμετοχή θα ανέλθει στο 50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης