Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Καταλονία υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Καταλονία υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία
Η πλειοψηφία των δημάρχων της Καταλονίας θα επιτρέψει τη χρήση δημοτικών εγκαταστάσεων για την ψηφοφορία
Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρκελώνη τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής από την Ισπανία, αλλά και σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης, να κηρύξει παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Η 11η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα της εθνικής εορτής της Καταλονίας της «DIADA», η οποία τιμά την προσάρτιση της Βαρκελώνης στην Ισπανία το 1714 και χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Ωστόσο, το φετινό γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία για το κίνημα της ανεξαρτησίας μόλις τρεις εβδομάδες πριν του δημοψηφίσματος που κηρύχθηκε παράνομο, από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ούτε η αστυνομία ούτε οι αρχές ήταν σε θέση να κάνουν εκτίμηση για το μέγεθος του πλήθους.
Οι διαδηλωτές δήλωσαν σθεναρά ότι θέλουν η ψηφοφορία να προχωρήσει κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου 2017.
Το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, ανέστειλε το δημοψήφισμα μετά από μια έκκληση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Carles Puigdemont, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το δημοψήφισμα θα προχωρήσει με κάθε κόστος.
"Δεν υπάρχει επιλογή να μην γίνει το επιλογή το δημοψήφισμα", είπε.
"Είμαστε είκοσι μία ημέρες μακριά και έχουμε ήδη περάσει από πολλά εμπόδια".
Ο Puigdemont αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, ανυπακοή και κατάχρηση εξουσίας, αν οργανώσει το δημοψήφισμα.
Είναι έτοιμος να πάει στη φυλακή, δηλώνει.
Η πλειοψηφία των δημάρχων της Καταλονίας θα επιτρέψει τη χρήση δημοτικών εγκαταστάσεων για την ψηφοφορία.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, δήλωσε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατό για να επιτρέψει στους πολίτες να ψηφίσουν, χωρίς όμως να τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης